2022. január 18., Piroska
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Dél-Korea a fenntarthatóságra és a digitális innovációra támaszkodva építi újjá gazdaságát

A világ leginnovatívabb országaként emlegetett államban a saját képükre formálták a koronavírus miatti „új irányvonalat”. A dél-koreai „New Deal”-ben a Gazdasági és Pénzügyminisztérium  kimagasló szerepet szán az okos, illetve a zöldberuházásoknak.

Az ázsiai ország újjáépítéssel kapcsolatos törekvéseit világszerte nagy érdeklődéssel figyelik. A gazdaság zöldítésén, digitalizálásán, illetve a foglalkoztatás és a szociális ellátórendszer megerősítésén alapuló intézkedéscsomagot az Origo mutatta be részletesen.

A nagy átalakulásról szóló nemzeti stratégia megvalósításához Dél-Korea tíz kulcsfontosságú projektet irányzott elő a zöldmobilitástól az intelligens egészségügyig. A Green New Deal a megújuló energiára, a zöldinfrastruktúrára és az ipari szektorra összpontosít.

Korea jelenleg a világ negyedik legnagyobb szénimportőre, és a harmadik legnagyobb befektető a tengerentúli szénprojektekben – a 2050-re kitűzött szén-dioxid-semlegesség ugyanakkor megköveteli a megújuló energiaforrásokra való áttérést.

Ezért Szöulban előirányozták a szénerőművek fokozatos megszüntetését, illetve gázüzeművé alakítását. Emellett az energiatakarékosság érdekében intelligens hálózatrendszereket hoznak létre, és bővítik a tiszta és megújuló energiák kínálatát.

A stratégia keretében növelik az elektromos töltőállomások számát, az önkormányzati és állami épületeket környezetbaráttá alakítják, a zöldipar innovációjának támogatása érdekében pedig 100 intelligens, a hő és hulladék újrafelhasználásával működő gyár felépítését tervezik. A kormány a kutatás és fejlesztés népszerűsítésével, az induló vállalkozások támogatásával és a professzionális munkaerő növelésével nyújt segítséget a mesterséges intelligenciát alkalmazó termelés elterjesztéséhez.

Az intelligens városok koncepciója is illeszkedik a fenntartható fejlődésre és a helyi közösségek életszínvonalának javítására irányuló törekvésekhez, ezért tovább bővítik az „okostelepülések” számát is. Olyan innovációkat adnak hozzá a városi terekhez, mint az intelligens parkolásvezérlő rendszer; kijelzővel, kamerarendszerrel és hangszóróval felszerelt okosbuszmegállók; mesterséges intelligencián alapuló közlekedési jelzőlámparendszer vagy a drónokkal történő csomagkiszállítás. 

Neked ajánljuk
Új utak nyílhatnak a szén-dioxid gazdasági hasznosítására A klímaváltozás kockázatait a tőkepiacok döntő többsége még nem árazta be Nem csak a vállalatok működésében, az irodai terekben is hódít a zöld Ha drámai kérdésekről van szó, a színház eszközei segíthetik a megértést Matolcsy György: A központi bankokat be kell vonni a klímaváltozás elleni háborúba
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam