2022. augusztus 14., Marcell
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Felhagynak végre a bankok a környezetszennyezés finanszírozásával?

A világ legnagyobb bankjai dollármilliárdokkal finanszírozták a környezetre káros iparágakban tevékenykedő cégeket, de ebben most változás jöhet. Egyre több bank vállalja az ilyen jellegű tevékenységek finanszírozásának visszaszorítását, ráadásul jövőre jön a zöld eszköz arány, ami új eszközt jelenthet.

Az Európai Bankhatóság (EBA) új javaslata olyan információk megosztását várja el a hitelintézetektől, amelyekből kiderül, környezetileg mennyire fenntartható a működésük. A legfontosabb mutatószám a zöld eszköz arány (GAR) lesz – ismertette a Portfolio.

A mutató a besorolásnak megfelelő mérlegtételek részarányát méri a hitelintézetek teljes kitettségén belül. A GAR-t EU-n belüli eszközökre fogják közzétenni, de a bankoknak a nem EU-s kitettségeikre vonatkozóan is valamiféle transzparens adatközlést kell kitalálniuk.

A jövő évben érvénybe lépő szabályok szerint az egyes bankok a GAR-t összesítve és környezeti célok szerinti bontásban is közlik majd.

bőven Van ok a fordulatra

A Banking on Climate Chaos 2021 jelentése szerint a párizsi klímaegyezmény megkötése óta a világ 60 legnagyobb pénzintézete összesen már 3800 milliárd dollárt öntött fosszilis üzemanyagokba.

Az egyes bankok szintjén ugyanakkor már folyik a fosszilis energiára épülő tevékenységek finanszírozásának leépítése. Nemrégiben az Erste-csoport adott ki közleményt arról, hogy 2030-tól nem finanszíroz széntüzeléses üzleteket. Hasonló döntésre jutott a Raiffeisen-csoport is: vállalásuk értelmében a jövőben nem finanszíroznak olyan vállalkozást, amelynek bevételei több mint 25%-ban szénbányászatból származnak. 

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam