2022. július 1., Annamária, Tihamér
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hol tart a körforgásos gazdaság megvalósítása?

Amíg a ma megszokott lineáris rendszerben a termékeket legyártják, felhasználjuk, majd kidobjuk, addig a körforgásos gazdaságban a termékek azonos vagy feldolgozott formában visszakerülnek a gyártásba, így a körforgásos gazdaságban – ideális esetben – nem léteznek hulladékok.

„A körforgásos gazdaság a tudatos tervezési folyamattal képes minimalizálni a hulladék mennyiségét, ezzel párhuzamosan pedig az üvegházhatású gázok kibocsátását, illetve a levegő-, a talaj- és a vízszennyezést” – mutat rá az NRGreport oldalán megjelent összefoglaló írás.

A környezettudatos tervezés mellett a körforgásos gazdaságban előtérbe kerül az innováció, az új technológiák alkalmazása, valamint központi szerepet kap a javítás és karbantartás is.

Több mint újrahasznosítás

Az újrahasznosítás, a szelektív hulladékgyűjtés alapjaiban határozza meg, miként viszonyulunk a hulladékokhoz, de az anyagok időbeli elhasználódása, és a felhasználási lehetőségek korlátozottsága miatt önmagában nem jelent megoldást.

A körkörös gazdaság ezzel szemben újradefiniálja a terméktervezés, gyártás, fogyasztás folyamatát, amivel addig kiaknázatlan (másod)piacokat nyit a vállalatok számára.

Hol tart a szabályozói háttér?

Az első, körforgásos gazdálkodásra vonatkozó uniós cselekvési terv még 2015-ben készült. Azóta az Európai Bizottság már elfogadta az unió új kutatási és innovációs programját, a Horizont Európát, amely a következő négy évben 95,5 milliárd eurós költségvetéssel kívánja elérni, hogy Európa legyen a világ első digitalizált, körforgásos, klímasemleges és fenntartható gazdasága.

Hazánkban a körforgásos gazdaság témaköre elsőként a nemrégiben elfogadott, az egyes energetikai és hulladékgazdálkodási tárgyú törvények módosításáról szóló törvényben jelenik meg.

Az ebben felvázolt rendszer három alappillérre épül: a betétdíjas rendszer bevezetésére, a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer átalakítására, valamint a koncessziós rendszer felépítésére.

Ugyanakkor az átalakulás sikeréhez a döntéshozók és a nagy cégek elkötelezettsége mellett a fogyasztók szemléletváltására is szükség van: a körforgásos gazdaság ugyanis egy életmóddá fog fejlődni, amihez minél előbb el kell kezdeni az ösztönzést.

Neked ajánljuk
Kizárólag USB-C-töltőket kapnak Európában az elektronikai eszközök Cukornádból és PET-palackból is készül már legó A Tisza-tavi PET Kupa indulói idén is felvették a harcot a szeméttel Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: nrgreport.com
Vissza
Hírfolyam