2021. június 14., Vazul
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Több ezer munkahelyet köszönhet Skócia a zöldenergiának

Egy megújuló energiával foglalkozó skót testület szerint nemcsak a szén-dioxid-kibocsátás csökkent az országban, de majdnem 20 ezer munkahelyet is teremtettek a zöldenergia segítségével.

Az ország vezetésének terve az volt, hogy az évtized végére Skócia az energiaigényének 100 százalékát megújuló energiaforrásból szerezze be. Bár ezt nem sikerült elérniük, nem jártak messze tőle: 2020-ban 97,4 százalékig jutottak – írta meg a BBC alapján a hvg.hu.

A szakterülettel foglalkozó skót testület szerint az elmúlt 10 évben megduplázódott az ilyen típusú energia felhasználása, így mostanra nagyjából 7 millió háztartás élvezheti ennek előnyeit.

Claire Mack, a testület vezetője szerint mindez éves szinten több tízmillió tonnával kevesebb szén-dioxid-kibocsátással jár, arról nem is beszélve, hogy nagyjából 17 700 embernek adnak vele munkát.

Skóciában a megújuló energiaforrások közül a szárazföldön befogott szélenergia hajtja a legnagyobb hasznot (a kapacitás nagyjából 70 százalékát adja), ezt követi a víz, valamint a tengerek szélenergiája. Az országnak a klímaváltozás kapcsán is igen ambiciózus célkitűzései vannak. Skócia 2045-re akarja elérni a nettó nulla üvegházgáz-kibocsátást.

Neked ajánljuk
Már a videójátékok világába is beszivárog a környezettudatosság A fenntartható vállalatok hitelezésére törekszik a K&H 6 milliárd forintos geotermiapályázat az ITM-től 19 kamionnyi hulladéktól szabadultak meg a pilisi erdők Új állásportál segíti a környezetiparban tevékenykedőket
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam