2021. szeptember 17., Zsófia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A jövő nagy üzleti lehetőségét rejtheti a szén-dioxid

Ha az üvegházhatású gáz befogását és tárolását sikerülne gazdaságosan és fenntarthatóan megoldani, a szén-dioxidot számos területen, nagy anyagi haszonnal lehetne feldolgozni.

Amellett, hogy a szén-dioxid egyébként is esszenciális eleme a földi életnek, üzleti célból is számos módon felhasználható. A Lux Research elemzése szerint a gáz hasznosítására irányuló lehetőségek 2040-ig 550 milliárd dolláros piacot jelenthetnek – írja az Oilprice.com alapján az Origo.

A legnagyobb növekedési potenciállal az építőanyagok piaca bír. Ez az iparág a szén-dioxid-felhasználásnak akár a 86 százalékát is adhatná a kutatás szerint, mivel

relatíve könnyű lenne a gáz közvetlen beépítése az olyan építőanyagok gyártásába, mint a cement vagy a beton.

Ugyancsak komoly növekedési lehetőség áll az üzemanyagok, adalékanyagok, valamint a vegyszergyártás előtt. A szén-dioxid folyékony szénhidrogén-üzemanyaggá való alakításának technológiája ma az egyik legígéretesebb iránynak számít az üvegházhatású gáz felhasználásában. Ezen a területen viszont a szabályozók támogatása mellett még bőven szükség van technológiai innovációra is.

Mindezek előtt azonban még meg kell oldani egy problémát, mégpedig a gáz befogását. Erre alapvetően három alkalom kínálkozik: égetés előtt, égetés után vagy közvetlenül a légkörből. Utóbbi volna a legizgalmasabb és legvonzóbb ötlet, mivel ezzel az éghajlati problémákat is enyhíteni lehetne. Ezzel a megoldással azonban egyelőre több gond is van. Az egyik, hogy a jelenlegi technológiák mellett elképesztően drága, a másik, hogy meg kellene oldani a tárolást is – ráadásul ha a fő cél éppen a környezetkárosítás visszafogása, mindezt fenntartható módon kellene megvalósítani.

Neked ajánljuk
A sivatag közepén építene várost egy amerikai milliárdos Októberben jönnek az első európai zöldkötvények A vegán termékek népszerűsítésére indított kampányt a Lidl Németországban Európai Mobilitási Hét: kedvezményt ad a zöld rendszámosoknak a miskolctapolcai élményfürdő Dobj le 100 kilót! – karbonkalkulátorral és jó tanácsokkal a füstmentes jövőért
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam