2021. április 14., Tibor
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mi lett a magyar zöldkötvényekből befolyt összeg sorsa?

Tavaly összesen több mint 500 milliárd forint értékben bocsátott ki zöldkötvényt Magyarország euróban és japán jenben. Most ennek az összegnek a felhasználásáról számolt be éves jelentésében az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).

A befolyt pénzt a 2018-as és 2019-es költségvetés egyes energiahatékonysági kiadásaira számolták el, a legtöbbet a közösségi közlekedés beruházásainak finanszírozására – írtja meg a Portfolio.

2020-ban a magyar adósságkezelés egyik újdonsága az volt, hogy először bocsátottunk ki zöldkötvényeket devizában. Június elején 1,5 milliárd eurónyi forrást vont be az ÁKK 15 évre, majd szeptember közepén hét- és tízéves kötvényeket dobott piacra japán jenben.

A kibocsátásokból összesen 573,7 milliárd forint bevétele származott Magyarországnak.

A zöldkötvényprogram nemzetközi szabályai alapján ezt az összeget energiahatékonysággal kapcsolatos költségvetési kiadásokra fordítja a kormány. Messze a legtöbb környezetvédelemhez kapcsolódó kiadást a közlekedés terén számolta el az állam, az összes elköltött pénz 87,5%-a ment erre. Ez nem véletlen, tavaly nyáron a magyar zöldkötvényprogramot értékelő Cicero szakemberei is azt becsülték, hogy a befolyó pénz 90 százaléka erre mehet el.

A közlekedés jelenleg a magyar energiafelhasználás 24%-át teszi ki, ez az arány több mint a duplája, mint harminc éve, ezért gondolják a szakértők, hogy itt kellene a leginkább előrelépni. Ide sorolható a vasúti közlekedés minél nagyobb részének villamosítása, a városi közösségi közlekedésben a környezettudatosság erősítése, illetve a környezetbarát elektromos meghajtású autók vásárlásának állami támogatása.

Neked ajánljuk
Az állami olajvállalatokat nem hatják meg a klímacélok A fenntarthatóság szem előtt tartásával nemcsak a környezet, de a lábadozó gazdaság is jól jár Meddig drágulhatnak az uniós szén-dioxid-kvóták? Az elit életmódváltása feltétlenül szükséges a klímacélok teljesítéséhez Az Északi-tenger mélyén heverő világháborús hulladékok hatásait kutatják Németországban
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam