2022. január 27., Angelika
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A Szilícium-völgy és Kína közti versengés új terepe a tiszta energia lehet

Az elmúlt években Kína hatalmas lendülettel tört a globális tisztaenergia-szektor élére, különösen a napenergiával összefüggő fejlesztések terén. A Szilícium-völgy vállalatai jelentősen lemaradtak az ázsiai versenytársak mögött, azonban most úgy tűnik, az amerikai startupok új lendületet vehetnek.

A világ 10 legnagyobb napenergiaeszköz-gyártójából nyolc kínai. Az élbolyba csak két amerikai cég – a First Solar és a SunPower – fér be, annak ellenére, hogy a Szilícium-völgy az elmúlt években több tízmilliárd dollárt fektetett be a tisztaenergia-szektorban – írta meg az Oilprice elemzése nyomán az Origo.

Az új iparág első felfutásakor az amerikai befektetések elég kudarcosak voltak. A PwC adatai szerint 2006 és 2011 között az amerikai kockázati tőkések 25 milliárd dolláros, tiszta energiába irányuló befektetésének nagyjából a fele füstbe ment. Ezzel szemben Kína hatalmas sikereket ért el a napenergia-fejlesztések felpörgetésével, miközben drasztikusan csökkentette a szélenergia és az elektromos autók akkumulátorainak költségeit. 

A kínai siker egyik kulcsa a pekingi kormány tisztaenergia-fejlesztésre fordított jelentős támogatásaiban keresendő.

Ezeknek volt köszönhető, hogy a napenergiában utazó vállalatok rendkívül gyors ütemű költségcsökkenési trendet élvezhettek, de a kínai termelés növekedése idézte elő a napelemek egyik kulcsfontosságú alapanyaga, a poliszilícium árának csökkenését is. Eközben – részben épp a kínai lendület hatására – a  hatalmas, egyedi dobásokra váró amerikai befektetők elpártoltak a Szilícium-völgy lassabb növekedést produkáló, napenergiában érdekelt startupjaitól, amelyek sorra dőltek ki a versenyből.

Egy tőzsdei trükk hozhat megoldást

Miután Kína megmutatta, hogy igenis lehet sikereket elérni, az amerikai cégek és befektetők is elkezdtek megjelenni a startupok mögött. Ebben nagy szerepe volt egy különleges tőkebevonási megoldásnak is.

Az úgynevezett különleges célú akvizíciós cégeket (SPAC) „biankócsekk-vállalatokként” is emlegetik, mivel egyetlen céljuk, hogy a tőzsdére lépésük után összeolvadjanak egy másik céggel, segítve annak tőkéhez jutását.

A semmilyen üzleti tevékenységet nem végző SPAC-eket befektetők hozzák létre, hogy megfelelő és stabil hátteret biztosítsanak kisebb cégeknek, megkönnyítve azok tőzsdére lépését. Tavaly már 40 tiszta energiában utazó vállalat olvadt össze SPAC-cégekkel, ami az amerikai kormány napenergiaár-csökkentési tervei mellett jelentősen felpörgetheti az ország tisztaenergia-iparát, ugyanakkor kiélezheti a versenyt a kínai riválisokkal.

Neked ajánljuk
A dobd el gazdaság aláássa a klímacélok teljesítését Új utak nyílhatnak a szén-dioxid gazdasági hasznosítására 25 ezer eurót érhet egy jó ötlet Minikonferencia a fenntartható divat és a márkaépítés kihívásairól Még tart az Ana okozta károk felmérése Délkelet-Afrikában
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam