2022. augusztus 13., Ipoly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az uniós klímavédelmi vám tervének sokan nem örülnek

A konstrukció támogatói szerint az európai karbonvám kulcsfontosságú a 2050-es klímasemlegesség eléréshez, és biztosítja az egyre szigorodó fenntarthatósági kritériumok közepette működő uniós vállalatok túlélését. Csakhogy a lépést elfogadhatatlannak tartó számos állam mellett az EU saját vállalatainak egy része is ellenzi a lépést.

Az Európai Parlament március 10-én szavazta meg nagy többséggel a karbonvám létrehozását. Bevezetésének fő célja, hogy megvédje az uniós vállalatokat a gyengébb klímapolitikai célokkal rendelkező országokból érkező olcsóbb importtól, és hogy megakadályozza a karbonszivárgást, vagyis az európai vállalatok külföldre települését a szigorodó klímavédelmi szabályok elől – emlékeztet az NRGreport oldalán megjelent írásában Major András.

Az unió klímavédelmi céljainak teljesítése érdekében az EU területén működő vállalatok növekvő részének kell az uniós kibocsátáskereskedelmi rendszerben (EU ETS) is adható-vehető CO2-kibocsátási kvóták megvásárlásával ellentételeznie emisszióját – ami a vám nélkül hátrányba hozná őket a kevésbé szigorú szabályozási környezetben működő vállalatokkal szemben.

A rendszer igazságos bevezetéséhez ugyanakkor meg kellene szüntetni azt az uniós gyakorlatot, amely szerint bizonyos mennyiségű kvótát ingyen osztanak szét az energiaintenzív európai szektorok között, ami érthető módon az érintett vállalatok részéről is ellenérzéseket szül.

John Kerry, az Egyesült Államok elnökének klímaügyi megbízottja márciusi európai körútján figyelmeztette az EU-t, hogy a karbonvámnak az utolsó eszköznek kell lennie, amelynek kivetésére az idén novemberre halasztott glasgow-i ENSZ-klímacsúcs előtt nem szabadna sort keríteni. A gazdasági sikereiket az exportra építő ázsiai országok döntéshozói szintén ellenzik a karbonvám bevezetésének tervét. Kína szerint fennáll a lehetősége, hogy kereskedelmi konfliktust vált ki a lépés, India diszkriminatívnak és a nemzetközi megállapodásokkal ellentétesnek tartja a karbonvámot.

Az ellenállás mérséklése érdekében a szakértők alapos és hosszú kétoldalú egyeztetési tárgyalásokat tartanak szükségesnek a bevezetés előtt. Megítélésük szerint az uniónak érdemes lehet a karbonvámból befolyó bevételek egy részét a fejlődő országok kibocsátáscsökkentési erőfeszítéseinek támogatására fordítania.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: nrgreport.com
Vissza
Hírfolyam