2021. október 24., Salamon
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Meddig drágulhatnak az uniós szén-dioxid-kvóták?

2020-ban a kibocsátáskereskedelemi piacokon az aggregált forgalom elérte a 229 milliárd eurót, ami ötszörös növekedés a 2017-es értékhez képest.
Az európai kvóták piacán egy év alatt több mint duplájára emelkedett az árfolyam, jelenleg majdnem 42 euró/tonnánál tart.

Az 1997-es kiotói egyezmény egyik fő pontja a szén-dioxid-kvótarendszer alapjainak a lefektetése volt, melyet fontos lépésnek tekintettek az üvegházhatású gázok kibocsátásának visszaszorításában – emlékeztet Szabó Bence, a Diófa Alapkezelő Üzletfejlesztés területének munkatársa a G7-en megjelent támogatói cikkben.

A rendszer célja, hogy a vállalatok az üzletmenetük során változó költségként kalkuláljanak a kvóta díjával, és így ellenösztönzőként hasson a károsanyag-kibocsátásra.

A rendszer elindítása óta eltelt 16 évben nagy fejlődésen ment keresztül a piac, az elmúlt fél évben pedig óriásit emelkedett a kvóták ára.

Az európai szén-dioxid-kvóta árának alakulása 2011 és 2021 között Fotó: ember-climate.org

A klímacélok teljesítése érdekében az EU minden évben előre megadott százalékkal csökkenti a kiadott kvóták mennyiségét, ezzel fokozatosan szűkítve a kínálatot. A decemberben elfogadott, szigorúbb klímacélok teljesülése érdekében elengedhetetlen, hogy az EU felgyorsítsa a kvótakínálat csökkentését.

A mostani várakozások szerint a korábbi 2,2 százalék helyett évente 3-5 százalékkal fognak kevesebb kvótát kibocsátani, ami szignifikáns emelkedést jelent.

„Ez szintén hozzájárulhat az árak növekedéséhez, azonban egy bizonyos árszint felett kifejezetten káros lehet ez az erőltetetten gyors átállás, ezért az EU-nak nem célja, hogy az árak az egekbe emelkedjenek” – mutatott rá a szakértő, hozzátéve: „nehéz meghatározni az a célárat, ami mellett a klímavédelmi célok teljesülnek, és a gazdasági prosperitás is biztosított.”

Két világhírű közgazdász, Nicholas Stern és Joseph E. Stiglitz kutatása szerint 2020-ig 40-80 dollár között kell lennie az árfolyamnak, míg a 2020–2030-as periódus alatt 50-100 dollár közé kell emelkednie ahhoz, hogy a párizsi klímaegyezményben vállaltak teljesüljenek.

Neked ajánljuk
Harmincmilliárd forintos keretösszeggel újraindul a Zöld Nemzeti Bajnokok program A tőzsdei cégek többsége fittyet hány a fenntarthatóságra A hazai ipar egyik kitörési pontja az akkumulátor-iparág A fenntartható telekommunikáció legjobbjai között a Magyar Telekom A globális felmelegedés több vesebetegséghez vezethet
Tovább a forrásra: g7.hu
Vissza
Hírfolyam