2021. október 21., Orsolya
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Új, fenntartható közgazdaságra van szükség

A korábbi közgazdasági elméletek már nem érvényesek, helyükre egy új, most formálódó elmélet lép. Ez a hosszú távú, fenntartható közgazdaság elmélete – vetette fel a Növekedés.hu portálon megjelent írásában Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke.

Egy logikai vázlat stílusában írt értekezésének első részében a jegybankelnök 18 összefüggést tár fel, amelyek – megfogalmazása szerint – egy új gondolati forradalmat tartalmaznak.

Az anyagi gazdagság alapja egy szellemi forrás, a tudás, amely átadásával exponenciálisan bővül, és a tehetség és kreativitás döntő erőforrássá válik. Az áttörést a tudás megosztásának új technológiája hozta – mutat rá értekezésében Matolcsy György.

„Az exponenciálisan bővülő tudás általános bőséget teremt, ami egy ponton természeti és társadalmi korlátokba ütközik. Az emberiség elérkezett ehhez a ponthoz.”

A Magyar Nemzeti Bank elnöke szerint a fenntarthatósági fordulat gondolati forradalommal indul, a gondolati forradalom pedig két alapelvre épül: a fenntarthatóságra és az életelvre. „A fenntarthatóság elve az egyensúlyi növekedés elve”, ugyanakkor az életelv elfogadja, hogy „minden gazdasági és társadalmi szerveződés élő, ezért működése a legnagyobb hatás elvét követi, az élettelen világ legkisebb hatás elvével szemben”.

Matolcsy György szerint az új közgazdaság a közérdek – tehát a fenntarthatóság és az élet megbecsülése – elsőbbségére épül. A későbbiekben arra is kitér, hogy a fenntarthatóság gondolati forradalma kettős módon is épít az exponenciálisan bővülő tudásból származó növekvő hozadék elvére. Egyrészt a közérdek mentén tereli a kutatásokat és a beruházásokat a fenntartható technológiai áttörések felé. Másfelől számol azzal, hogy a növekvő hozadék magasabb kockázatokat hoz, különösen a természet/ember és az egyén/közösség kapcsolatok terén. Mindkét módszer erősíti a fenntarthatósági gondolatot, majd a fordulatot – teszi hozzá.

Neked ajánljuk
Harmincmilliárd forintos keretösszeggel újraindul a Zöld Nemzeti Bajnokok program A tőzsdei cégek többsége fittyet hány a fenntarthatóságra A hazai ipar egyik kitörési pontja az akkumulátor-iparág Aláírásgyűjtés egy benzinmentes jövőért Őszi teendők: komposztálás, mulcsolás és megelőzés
Tovább a forrásra: novekedes.hu
Vissza
Hírfolyam