2022. január 17., Antal, Antónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A következő tíz évünk egy elvesztegetett évtized lesz?

A világ legnagyobb vállalatainak több mint fele túl lassan halad a nettó zéró célok felé, kétharmaduknak eleve komoly pénzügyi kihívást jelent a karbonsemleges beruházások megvalósítása – derült ki a Standard Chartered bank friss jelentéséből.

A szén-dioxid-semleges terveket finanszírozási oldalról vizsgáló Zeronomics című új jelentés alapját adó felméréshez 250 globális cég és 100 befektetési szakember felső vezetőjét kérdezték meg. A jelentés összefoglalója szerint a legtöbb vállalat továbbra is jelentős intézkedéseket halaszt 2030 utánra, így az elkövetkező néhány év az „elveszett évtized” lesz a haladás szempontjából – írta meg az NRGreport.

Az elemzés rámutat, hogy az energiaátmenetbe történő beruházások mennyisége nem elégséges, különösen a szén-dioxid-intenzív iparágak és a feltörekvő piacok részéről.

A kutatásban az üzleti vezetők több mint egyharmada (34%) azt mondta, hogy a legnagyobb előrelépés az éghajlatváltozást érintő beruházások terén 2030 és 2040 között fog megtörténni. Még ennél is nagyobb százalékuk (37%) szerint erre majd csak az azt követő évtizedben, 2040 és 2050 között kerül sor.

Számos vezető vállalatvezetőből eleve hiányzott a meggyőződés a nettó nulla célok melletti elkötelezettséget illetően, csak kevesebb mint felük (47%) támogatta teljes mértékben a párizsi megállapodás céljait annak ellenére, hogy cégük nyilvános klímavállalást tett. Többsége elismerte, hogy valószínűleg nem fogják elérni az éghajlati céljaikat.

A haladás akadályait tekintve a kutatók azt találták, hogy a legnagyobb kihívás a finanszírozás, mivel a vállalkozások 85 százalékának komolyabb befektetésre lenne szüksége a nettó nulla átmenethez. A legnagyobb rövid távú akadály azonban továbbra is a Covid–19-válság, amely sok vállalkozást arra kényszerített, hogy azonnali túlélő üzemmódra összpontosítson.

Neked ajánljuk
Új utak nyílhatnak a szén-dioxid gazdasági hasznosítására A klímaváltozás kockázatait a tőkepiacok döntő többsége még nem árazta be Nem csak a vállalatok működésében, az irodai terekben is hódít a zöld Még az Antarktiszra is eljutnak invazív fajok a világ minden tájáról 2022-ben is indul a Közös jövőnk környezetvédelmi verseny
Tovább a forrásra: nrgreport.com
Vissza
Hírfolyam