2022. január 19., Márió, Sára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egyre népszerűbbek a fenntartható befektetések

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) új útmutatója segítséget nyújt a kibocsátóknak és más cégeknek, hogy sikeresen tudjanak eligazodni a fenntartható befektetések világában – hangsúlyozta a Figyelőnek adott interjújában a BÉT vezérigazgatója, Végh Richárd.

Az ESG- (environmental, social and governance), vagyis a környezeti, társadalmi és vállalatirányítási szempontokat egyaránt figyelembe vevő invesztíciók egyre nagyobb közönséget hódítanak meg – húzta alá Szajlai Csaba kérdésére válaszolva a BÉT vezérigazgatója.

„A tőzsdéknek kiemelt szerepük van a globális gazdasági akciótervben, amely a fenntarthatósági törekvéseket szolgálja. A pénzügyi szektorral karöltve a parkettek világszerte hirdetik a fenntartható pénzügyek, a környezeti, társadalmi és irányítási, azaz ESG-tényezők beépítésének a fontosságát a befektetési döntéshozatalba, valamint az ilyen eszközök felé” – mutatott rá Végh Richárd.

Ennek érdekében a BÉT célul tűzte ki a tőzsdei társaságok körében a fenntarthatósági jelentések és az ESG-adatszolgáltatás javítását.

„Az útmutató célja, hogy segítséget nyújtson a BÉT-re bevezetett tőzsdei kibocsátó vállalatoknak abban, hogy alapvető képet kapjanak az ESG-s megközelítés lényegéről, s elinduljanak a fenntarthatósági jelentés és adatszolgáltatás kialakítása felé” – mondta el Végh Richárd.

A fenntarthatóság előmozdítása érdekében emellett a BÉT felhívja az invesztorok figyelmét a börzére bevezetett zöld befektetési eszközökre, és piacot fejleszt az új zöld befektetési termékek számára. A fenntarthatóság elveinek saját működésére való alkalmazásával a BÉT példát mutat a tőzsdei társaságuk számára, ugyanakkor szerepet vállal a megfelelő európai uniós, valamint hazai jogi szabályozási környezet létrehozásában is, miközben szakmai rendezvények, oktatások szervezésével terjeszti a fenntarthatóság eszméjét a lehető legnagyobb nyilvánosság számára.

Neked ajánljuk
Új utak nyílhatnak a szén-dioxid gazdasági hasznosítására A jövőben nem csirkék, hanem gombák állíthatják elő a tojásfehérjét Miben áll a „közlegelők tragédiája”? – Videó A Stellantis mostantól csak elektromos hajtással kínálja a kisbuszait és nagy autóit Óriási jéghalkolóniára bukkantak a Weddell-tengerben (videóval)
Forrás: Figyelő
Vissza
Hírfolyam