2021. szeptember 22., Móric
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Megjelent az MNB pénzügyi intézményeknek szóló Zöld Ajánlása

Az ajánlás célja a hazai bankszektor tudatosságának és felkészültségének javítása az éghajlatváltozással kapcsolatos és a környezeti kockázatok, továbbá az új szabályozási feladatok kapcsán. 

A dokumentum elvárásokat fogalmaz meg az éghajlatváltozással kapcsolatos és a környezeti kockázatok kezelését illetően, valamint a bankok üzleti tevékenységében a környezeti fenntarthatósági szempontok érvényesítésével kapcsolatban.

Az MNB a szabályozás tervezetét – az érintett szakmai érdekképviseleti szervek szakmai egyeztetése mellett – a téma fontossága miatt társadalmi egyeztetésre is bocsátotta. Mind a bankoktól, mind pedig a civil szervezetektől számos építő jellegű hozzászólást érkezett, amelyek alapján a dokumentumban több helyen finomításra, javításra került.

A Magyar Nemzeti Bank az ajánlás kapcsán egy önértékelési felmérés, valamint egy akcióterv kidolgozását, továbbá annak részére való megküldését várja el a hitelintézetektől 2021. szeptember 30-ig, melynek megvalósítását is folyamatosan nyomon követi majd.

Az április 21-én megjelent Zöld Ajánlásban foglaltak idén júniustól – egyes rendelkezések csak június 30-tól – alkalmazandók. A jegybank egy Tudástár gyűjteményt is közzétett a Zoldpénzugyek.hu honlapján, amely praktikus példákkal, jó gyakorlatokkal és a módszertanokkal kapcsolatos források összeállításával nyújt segítséget a pénzintézeteknek az ajánlásnak való megfelelésben.

Az új szabályozás főbb elvárásait Kandrács Csaba, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke egy online konferencián mutatta be.

Neked ajánljuk
A zöld pénzügyekben is a pénztárcánk mondja ki a döntő szót Rövidesen még többféle zöldhitelt kínálhatnak a bankok Párizs 30 kilométer per órára lassít – A zöldebb, élhetőbb városért vesznek vissza a tempóból a helyiek Kőhalmi Zoltán új regénye egy „hulladékgazdálkozási science fiction, amelyben a szemét körül forognak a dolgok” Áder János: a fenntartható fejlődési célok számos területén előrelépett Magyarország
Tovább a forrásra: magyarhirlap.hu
Vissza
Hírfolyam