2021. szeptember 29., Mihály
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az EU kiterjeszti szén-dioxid-kibocsátás-kereskedelmi rendszerét

Az EU júniusban kezdi meg szén-dioxid-piacának átalakítását, amelyet a jövőben nemcsak az iparban, hanem az épületekre és a közlekedésre is alkalmaznak majd – jelentette be Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke csütörtökön az amerikai kormány által szervezett klímavédelmi csúcstalálkozón.

Az EU kibocsátáskereskedelmi rendszerének (ETS) célja az iparban keletkező üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése és a klímaváltozás megfékezése. Az ETS meghatároz egy szén-dioxid-kibocsátási küszöböt. Ezen határérték felett a vállalatok csak szén-dioxid-kvóták vásárlásával szennyezhetik a levegőt. Mivel a kvótákért fizetniük kell, ez minél alacsonyabb kibocsátásra ösztönzi a vállalatokat – ismertette a Menedzsment Fórum.

Az elnök videóüzenetében hangsúlyozta: az átalakítás a gazdasági ágazatok zöldebbé tételét szolgálja.

Forrás: EU Debates | eudebates.tv/youtube.com

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke a klímacsúcson tett nyilatkozatában elmondta: az EU mintegy 100 milliárd dollárt fog mozgósítani az éghajlatváltozás elleni küzdelem finanszírozására. Hozzátette: az EU és a tagállamok a fejlődő országok klímaváltozás elleni küzdelmének legjelentősebb hozzájárulói. Arra is kitért, hogy a koronavírus-járvány okozta válság kiegyenlítésére létrejött helyreállítási alap 30 százalékát zöldkötvények kibocsátásán keresztül finanszírozzák.

Az EU, amely a harmadik legnagyobb szén-dioxid-kibocsátó a világon, azt a célt tűzte ki, hogy az úgynevezett zöldmegállapodás keretében 2050-re eléri a nettó zéró károsanyag-kibocsátást. A bizottság szerdán jelentette be, hogy 2030-ig legalább 55 százalékkal csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását az 1990-es szinthez képest. 

Neked ajánljuk
Az uniós országok levegőjét nem csak az itt működő vállalatok szennyezik Sok alap nem felel meg az unió új fenntartható befektetésekre vonatkozó szabályozásának Még mindig nincs végső döntés az atomenergia sorsáról az EU-ban Egységes töltőkkel csökkentené a kényelmetlenséget és a készülékek környezeti lábnyomát az unió Látványos installáció derített fényt a telepes medúzák megejtő és pótolhatatlan világára
Tovább a forrásra: mfor.hu
Vissza
Hírfolyam