2021. június 22., Paulina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az EU kiterjeszti szén-dioxid-kibocsátás-kereskedelmi rendszerét

Az EU júniusban kezdi meg szén-dioxid-piacának átalakítását, amelyet a jövőben nemcsak az iparban, hanem az épületekre és a közlekedésre is alkalmaznak majd – jelentette be Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke csütörtökön az amerikai kormány által szervezett klímavédelmi csúcstalálkozón.

Az EU kibocsátáskereskedelmi rendszerének (ETS) célja az iparban keletkező üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése és a klímaváltozás megfékezése. Az ETS meghatároz egy szén-dioxid-kibocsátási küszöböt. Ezen határérték felett a vállalatok csak szén-dioxid-kvóták vásárlásával szennyezhetik a levegőt. Mivel a kvótákért fizetniük kell, ez minél alacsonyabb kibocsátásra ösztönzi a vállalatokat – ismertette a Menedzsment Fórum.

Az elnök videóüzenetében hangsúlyozta: az átalakítás a gazdasági ágazatok zöldebbé tételét szolgálja.

Forrás: EU Debates | eudebates.tv/youtube.com

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke a klímacsúcson tett nyilatkozatában elmondta: az EU mintegy 100 milliárd dollárt fog mozgósítani az éghajlatváltozás elleni küzdelem finanszírozására. Hozzátette: az EU és a tagállamok a fejlődő országok klímaváltozás elleni küzdelmének legjelentősebb hozzájárulói. Arra is kitért, hogy a koronavírus-járvány okozta válság kiegyenlítésére létrejött helyreállítási alap 30 százalékát zöldkötvények kibocsátásán keresztül finanszírozzák.

Az EU, amely a harmadik legnagyobb szén-dioxid-kibocsátó a világon, azt a célt tűzte ki, hogy az úgynevezett zöldmegállapodás keretében 2050-re eléri a nettó zéró károsanyag-kibocsátást. A bizottság szerdán jelentette be, hogy 2030-ig legalább 55 százalékkal csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását az 1990-es szinthez képest. 

Neked ajánljuk
A tehetős brit családokat igyekeznek rábírni a klímavédelem finanszírozására A svéd faipar nem látja problémásnak az erdők kitermelését – éppen ellenkezőleg! Heves viták után zöld utat kaptak az unió klímavédelmi törekvései A belga bíróság szerint az elégtelen klímapolitika az emberi jogok megsértését jelenti Itt a nyári menetrend: nem kell ahhoz autó, hogy eljuss a tóhoz!
Tovább a forrásra: mfor.hu
Vissza
Hírfolyam