2021. június 22., Paulina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A fogkrémgyártók is kivehetik a részüket a klímavédelemből

A környezettel kapcsolatos kihívások nem elszigetelten léteznek: az egyszer használatos műanyagok gyártása nem csak a természetbe kerülő szennyezés miatt káros, az alapanyagként szolgáló kőolaj kitermelése és feldolgozása jelentős szén-dioxid-kibocsátással is jár. Ugyanakkor a környezetbarát megoldások elterjedése éppen ezért mindkét probléma esetében előrelépést hozhat.

Globálisan évente mintegy másfél milliárd fogkrémes tubus kerül a kukába. Ez a rendkívül nehezen újrahasznosítható csomagolás 1856-os feltalálása óta nem sokat változott: gyakorlatilag szétválaszthatatlan rétegei miatt a teljes, mintegy 50 Empire State Building megtöltésére elegendő mennyiség a szeméttelepeken végzi.

A fogyasztói tudatosságra reagálva egyre több vállalat dolgozik a kisebb hulladéklábnyommal járó alternatívák megtalálásán.

A Colgate díjnyertes megoldása a széles körben alkalmazott, éppen ezért hatékonyan újrahasznosítható HDPE felhasználásával készül. A tubus kidolgozása során folyamatosan egyeztettek a hulladékkezelés területén dolgozó partnereikkel, hogy a csomagolás a létező újrahasznosítási rendszerekben feldolgozható legyen. Ráadásul eredményeiket a szektorban dolgozó többi vállalat számára is elérhetővé tették.

A szájhigiénia zöldítésének igénye új termékeknek is népszerűséget hozott: a tablettás formában árult készítményekből csak a glicerin és a víz hiányzik. Hatékonyságuk a pasztáéval azonos, ugyanakkor kisebb a súlyuk, és a szállításuk és adagolásuk is könnyebben megoldható fenntartható – például alumíniumból vagy tartós műanyagból előállított, újratölthető – tárolók használatával.

Neked ajánljuk
Környezetbarát fóliával spórolnak meg több tonna műanyagot Magyarországon teszteli az új csomagolási fejlesztését a Coca-Cola Mi vár a papírra az út végén? A belga bíróság szerint az elégtelen klímapolitika az emberi jogok megsértését jelenti Itt a nyári menetrend: nem kell ahhoz autó, hogy eljuss a tóhoz!
Tovább a forrásra: forbes.com
Vissza
Hírfolyam