2021. augusztus 2., Lehel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az újrahasznosítás hozhat zöld jövőt a mobiltelefonoknak

A ritkaföldfémek kritikus jelentőségű nyersanyagok a mai modern, technológiaalapú társadalmunkban. Többek között a mobiltelefonok, számítógépek, orvostechnikai eszközök, de a szélturbinák és a napelemek gyártásához is nélkülözhetetlenek. Bányászatuk ugyanakkor költséges, ritkán hatékony, ráadásul mérgező anyagok termelésével jár, ami a környezet és az emberi egészség szempontjából is kockázatokat rejt.

A ritkaföldfémek iránti éves kereslet 15 év alatt megduplázódott, 2030-ra pedig az előrejelzések szerint a 315 000 tonnát is elérheti. Ez óriási nyomást gyakorol a globális termelésre, egy új módszernek köszönhetően azonban most úgy tűnik, létrejöhet a fenntartható, biztonságos és egyben stabil ritkaföldfémpiac – írta meg az Origo.

Az e-hulladék újrahasznosításával a ritkaföldfémek kinyerhetők olyan elektronikai termékekből, mint az elhasználódott mobiltelefonok, laptopok és elektromos járművek akkumulátorai. A hagyományos eljárások használata esetén azonban ennek is vannak hátrányai: magasak a költségek, a környezeti károk és az emberi biztonságot fenyegető kockázatok is.

Ausztrál kutatók azonban kifejlesztettek egy, a galvanizáláshoz hasonló, de környezetkímélőbb módszert a ritkaföldfémek kinyerésére.

Egy környezetbarát összetételű, sóalapú ionos folyadék alkalmazásával a tudósoknak melléktermékek keletkezése nélkül sikerült az egyik legkeresettebb ritkaföldfémet, a neodímiumot visszanyerni, amelyet autók, mobiltelefonok, szélturbinák, és audioeszközök gyártására használnak.

Az elektrodepozíció folyamata során alacsony elektromos áram hatására a fémek a kívánt felületre rakódnak le. 

A rendkívül ígéretes módszerrel elkerülhető lenne a ritkaföldfémek bányászatának szükségessége, és minimalizálható lenne a mérgező és káros hulladék keletkezése, sőt az egyre nagyobb gondokat okozó e-hulladék újrahasznosítása is megoldódna.

Neked ajánljuk
Milyen csomagolásokban látják a vállalatok a fenntartható jövőt? A nagy divatcégek működése még mindig messze nem elég átlátható Tavasszal is eredményesen zárult a telefongyűjtő kampány Elbírálták a Zöld Busz Program első pályázatait Szélsőségesen alacsony a Nagy-sóstó vízszintje, beavatkozásra van szükség
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam