2021. október 18., Lukács
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Svéd nagyvállalat sürgeti a tartós termékek reneszánszának eljövetelét

A svéd szépségipari nagyvállalat, a FOREO a fenntarthatóbb gyártási gyakorlat népszerűsítése érdekében a Föld napja (április 22.) alkalmából elindította a ‘Make It Last, Not Break Fast’ néven futó környezetvédelmi kampányát.

Az ENSZ által kiadott Global E-waste Monitor 2020 című jelentés szerint 2019-ben a világon rekordmennyiségű, 53,6 millió tonnányi elektronikai hulladék (e-hulladék) keletkezett. Ez 21%-kal több, mint alig öt évvel korábban, és 2030-ra várhatóan eléri majd a 74,7 millió tonnát – ismertette a Pénzcentrum.

Az adatok szerint mindez az elektromos és elektronikus termékek nagyobb forgalmának, a termékek rövid életciklusának és az erősen korlátozott javítási lehetőségeknek a következménye.

Az emberek többségének sajnos fogalma sincs, mi az a tervezett elavulás. Azt persze mindannyian észrevettük, hogy a mostanában vásárolt termékek már nem olyanok, mint régebben voltak, és gyorsabban tönkremennek, de az felháborító, hogy sok olyan márka, amelyben megbízunk, szándékosan korlátozza a termékei élettartamát, hogy mi visszatérő vevőként újabb holmit vásároljunk tőlük. Ideje, hogy ezen változtassunk – jelentette ki Boris Trupcevic, a FOREO vezérigazgatója. Az üzletember hangsúlyozta:

tartós, jó minőségű termékek gyártásával, a veszélyes és mérgező alkatrészeket zöldebb és környezetbarátabb alternatívákra cserélésével, valamint a hagyományos javítási kultúra újraélesztésével hatalmas változást érhetünk el.

Ugyan a nemzetközi és EU-s jogszabályok jó úton haladnak a fenntarthatósági szabályok szigorítása felé, de az már az egyes vállalkozásokon múlik, hogy részt vesznek-e a közös felelősségvállalásban. Ha nem így tesznek, akkor nem a bolygó kerül nagy bajba, hanem mi, emberek. A Föld sokkal régebben létezik, mint mi, és miután mi eltűntünk a felszínéről, gyorsan magához fog térni – mondta Trupcevic, aki a világ összes vállalkozását arra szólította fel, hogy vizsgálják felül az üzleti modelljüket, és kezdjenek már ma felelősen működni. 

Neked ajánljuk
Környezetbarát nyugtát vezet be a Lidl A videójátékok környezeti lábnyomán is faraghat a Microsoft India is lép az egyszer használatos műanyagok ellen Újabb felmérést készít az élelmiszer-hulladékról a Nébih A Coldplay környezetbarát világturnét tervez jövőre
Tovább a forrásra: penzcentrum.hu
Vissza
Hírfolyam