2021. október 24., Salamon
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A körkörös megoldásokkal nem csak fenntarthatóbbak, versenyképesebbek is leszünk

A körforgásos gazdaság nem csupán az élhető jövőnek, hanem a hosszú távú versenyképességnek is feltétele – jelentette ki az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára szerdán, az ÖKOINDUSTRIA szakkiállítás online megnyitóján.

Steiner Attila hangsúlyozta, hogy a körforgásos gazdaság sokkal több, mint pusztán hulladékhasznosítás. Szemléletváltást feltételez, és megköveteli a gyártási folyamatok átalakítását, a nyersanyagok hatékony felhasználását, a pazarlás megszüntetését, a hatékony energiafelhasználást, a tiszta energiatermelést, a fenntartható közlekedést, a hulladék- és vízgazdálkodás fejlesztését – tette hozzá.

Az államtitkár szerint Magyarország elkötelezettségét mutatja, hogy elsőként rögzítette törvényben a 2050-es klímasemlegességi vállalást, a fenntarthatósághoz kapcsolódó intézkedéseit pedig sikerrel indította. A Tisztítsuk meg az országot! projekt már 25 ezer tonna hulladéktól mentesítette az országot, míg a hozzá tartozó mobilalkalmazásra 15 ezer bejelentés érkezett. Hozzátette:

a körforgásos gazdaság kiépítését az EU helyreállítási támogatása, valamint a következő uniós költségvetési ciklus forrásai is támogathatják.

Olyan ágazatok jutnának közösségi pénzekhez, amelyek közvetlenül járulnak hozzá az erőforrások hatékony felhasználásához, a hulladékcsökkentéshez. Steiner Attila ugyanakkor hangsúlyozta: a fenntarthatósági fordulat nem kizárólag a gazdasági szereplők felelőssége, hiszen mindenki hasznosan cselekszik, aki szelektíven gyűjt hulladékot, csökkenti a pazarlást, visszafogja a fogyasztását.

Neked ajánljuk
A klímavédelem nem drága, sőt: egyenesen lökést adhat a gazdaságnak Az acélipari óriás is elkötelezte magát a zöldülés mellett A fenntartható lakások a piacon is többet érnek, az új zöldhitel pedig a megvásárlásukban is segít Használd máshogyan: három filléres csodaszer a lakásban Lejárt a mélytengerektől kapott haladék?
Tovább a forrásra: trademagazin.hu
Vissza
Hírfolyam