2021. szeptember 20., Friderika
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A tüzelőanyagok elfüstölését is száműznék a reklámblokkokból

A ClientEarth nevű nonprofit ügyvédi zöldszervezet a dohánytermékekhez hasonlóan a fosszilis energiavállalatok hirdetéseit is betiltaná, vagy legalább a káros hatásokra figyelmeztető jelzésekkel látná el. 

A környezetvédelmi szervezet 2019-ben panaszt nyújtott be a BP-vel szemben a vállalati magatartásra vonatkozó nemzetközi szabályokat is meghatározó Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetnél (OECD) – írja a Portfolio.

Állításuk szerint az olajvállalat hirdetési kampányai félrevezették a közvéleményt, mivel azok a cég alacsony szén-dioxid-kibocsátású termékeire fókuszáltak, miközben éves költéseinek több mint 96 százalékát az olaj és gáz kitermelését, feldolgozását és értékesítését célzó tevékenységekre fordították.

Az OECD a panaszt előzetesen megalapozottnak ítélte meg, és bár az ügy kivizsgálására nem került sor, mivel a BP a panasz részletes értékelése előtt visszavonta a hirdetéseket, a ClientEarth szerint így is precedensértékű döntés született.

csak Szép zöld szavak

A szervezet most más fosszilisüzemanyag-társaságokat is figyelmeztetni kíván csak „nagy megtévesztésként” jellemzett hirdetési gyakorlatuk miatt. Kilenc nagy olajtársaságot vizsgáltak meg, részletesen összevetve hirdetéseiket és azok tartalmát a társaságok működésével és termékeivel, a klímaváltozásra gyakorolt összesített hatásukkal, illetve a klímabarát üzleti modellek felé tett intézkedéseikkel.

Ennek alapján a szervezet felszólítja a döntéshozókat, hogy tiltsák be a fosszilis energiavállalatok hirdetéseit, mivel azok folytatólagosan hozzájárulnak a klímaválság súlyosbodásához

– hacsak nem látják el hirdetéseiket a dohánytermékek csomagolásán láthatóakhoz hasonló figyelmeztetésekkel, amelyek a globális felmelegedés embereket és bolygót érintő kockázataira hívják fel a figyelmet.

Neked ajánljuk
A műanyagok felé fordul az olajipar Az uniós országok levegőjét nem csak az itt működő vállalatok szennyezik Újabb és újabb olajfinomítók épülnek Egyetlen országnak sikerülhet teljesíteni az emberiség klímavédelmi céljait Hazánkban is egyre népszerűbbek a RePoharak
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam