Milyen a klímaváltozás íze?
A földi éghajlatban zajló folyamatok nehezen érthetők, és a bolygó jelentős részén – egyelőre – nehezen is tetten érhetők. Csakhogy a nagyobb baj elkerülésére most kéne lépnünk, ami viszont a probléma súlyának felismerése nélkül nem megy. A szemléletformálásból egy sajátos ötlettel egy amerikai sörgyártó is kivenné a részét.
A klímaváltozás az élet minden területére hatással lesz, így azt is nagyban meghatározza, hogy milyen minőségű és mennyi élelmiszer terem a földeken. A coloradói New Belgium Brewing ennek érzékeltetésére mutatta be az április 22-i Föld napja alkalmából új sörét, amely a Fat Tire nevű, karbonsemleges sörük tovább gondolása.
A Fat Tire Torched Earth (megkínzott föld) Ale egy szándékosan rossz minőségű alapanyagokból készült, pocsék ízű sör – mert lehet, hogy a jövőben már csak ilyenek állnak majd a gyártók rendelkezésére.
A Torched Earth Ale-hez a tűzvészek vízellátásra gyakorolt hatásának megjelenítésére füstös malátákat használtak, majd olyan szárazságtűrő gabonákat kevertek hozzá, mint a köles és a hajdina, amelyek elérhetőbbek lesznek a száraz jövőben, mint az árpa. Végül a szokásos komló helyett a New Belgium a mindenütt megtalálható pitypang mellett a csomagolt komlókivonatot választotta, hogy bemutassa, milyen olcsóbb és alacsonyabb minőségű alternatívák léteznek a sörfőzésben.

Ennek eredményeként olyan sört kaptak, amely egy sötét, keményítős folyadék füstös aromákkal. „Valószínűleg nem nyerünk majd díjakat, de kiemeljük a klímaváltozás tétjét a sör szerelmeseinek” – írta a sörfőzde. A „különleges” sört csak április 22-én kóstolhatták meg a bátor jelentkezők.