2022. augusztus 12., Klára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nagyobb elkötelezettséget várnának a bankoktól a zöldszervezetek

Hiába vannak már zöldbefektetési lehetőségek, ígéretek a pénzügyek bezöldítésére, ha közben a fosszilis tüzelőanyagokat is töretlenül finanszírozzák – róják fel brit környezetvédelmi csoportok, amelyek határozottabb intézkedéseket várnának a klíma megóvása érdekében.

A látványos tüntetéseket szervező Extinction Rebellion pénzügyi szektorral foglalkozó Money Rebellion nevű szárnya a brit Barclays bank politikáját emelte ki: a pénzintézet 2015 óta mintegy 105 milliárd fontot pumpált fosszilis energiahordozókkal foglalkozó cégekbe, ráadásul nem is csökkenő ütemben.

A befektetések durván egyötödére – 19,5 milliárd font értékben – tavaly került sor.

Bár a bank ígéretet tett arra, hogy nettó zéró károsanyag-kibocsátásra áll át a közeli jövőben, sarkköri olajkútfúrásra, a Keystone XL olajvezetékre és a világ egyik legnagyobb szénbányájára azért adtak pénzt – mutatott rá a Money Rebellion.

Eközben a frankfurti Koala Kollektiv idén a német Bundesbankot választotta Európa legkárosabb központi bankjának. A performance-szal egybekötött eredményhirdetésre stílszerűen a német ökológiai túllövés napján került sor – vagyis Németország ebben az évben már májusra felélte azt a mennyiségű természeti erőforrást, amelyet a bolygó megújulóképessége még fedezni tud.

Az aktivisták korábban petícióval fordultak több, az Európai Központi Bank tanácsában ülő bankárhoz, sürgetve, hogy az európai monetáris politikát igazítsák a párizsi klímacélokhoz, de a Bundesbank részéről nem kaptak kedvező választ.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: fintechradar.hu
Vissza
Hírfolyam