2022. január 28., Karola, Károly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nagyobb elkötelezettséget várnának a bankoktól a zöldszervezetek

Hiába vannak már zöldbefektetési lehetőségek, ígéretek a pénzügyek bezöldítésére, ha közben a fosszilis tüzelőanyagokat is töretlenül finanszírozzák – róják fel brit környezetvédelmi csoportok, amelyek határozottabb intézkedéseket várnának a klíma megóvása érdekében.

A látványos tüntetéseket szervező Extinction Rebellion pénzügyi szektorral foglalkozó Money Rebellion nevű szárnya a brit Barclays bank politikáját emelte ki: a pénzintézet 2015 óta mintegy 105 milliárd fontot pumpált fosszilis energiahordozókkal foglalkozó cégekbe, ráadásul nem is csökkenő ütemben.

A befektetések durván egyötödére – 19,5 milliárd font értékben – tavaly került sor.

Bár a bank ígéretet tett arra, hogy nettó zéró károsanyag-kibocsátásra áll át a közeli jövőben, sarkköri olajkútfúrásra, a Keystone XL olajvezetékre és a világ egyik legnagyobb szénbányájára azért adtak pénzt – mutatott rá a Money Rebellion.

Eközben a frankfurti Koala Kollektiv idén a német Bundesbankot választotta Európa legkárosabb központi bankjának. A performance-szal egybekötött eredményhirdetésre stílszerűen a német ökológiai túllövés napján került sor – vagyis Németország ebben az évben már májusra felélte azt a mennyiségű természeti erőforrást, amelyet a bolygó megújulóképessége még fedezni tud.

Az aktivisták korábban petícióval fordultak több, az Európai Központi Bank tanácsában ülő bankárhoz, sürgetve, hogy az európai monetáris politikát igazítsák a párizsi klímacélokhoz, de a Bundesbank részéről nem kaptak kedvező választ.

Neked ajánljuk
A dobd el gazdaság aláássa a klímacélok teljesítését Új utak nyílhatnak a szén-dioxid gazdasági hasznosítására 25 ezer eurót érhet egy jó ötlet Érdekes animáció készült arról, hogyan lélegzik a Föld (videóval) Ismét előkelő helyen végzett a fenntarthatósági listán a Schneider Electric
Tovább a forrásra: fintechradar.hu
Vissza
Hírfolyam