2022. augusztus 15., Mária
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Számos európai kiskereskedelmi vállalat fenyegeti bojkottal Brazíliát

A brazil mezőgazdasági termékek bojkottjával fenyegette meg a dél-amerikai országot több mint egy tucat európai kiskereskedelmi cég, termelővállalat, befektetési társaság arra az esetre, ha az nem mond le az Amazonas esőerdőire fenyegetést jelentő agrárreform terveiről.

Mások mellett a brit Tesco, Marks & Spencer, Sainsbury's, Waitrose, a német ALDI és Lidl, a svájci Migros szerdán közös nyílt levélben adott hangot aggodalmának amiatt, hogy Brazíliában legalizálni akarják az állami földterületek magánszemélyek, magáncégek általi elfoglalását főként az Amazonas térségében.

Attól tartanak, hogy ez a törvény – amelyet először egy éve próbáltak elfogadtatni, de visszavonták több mint 40 nagy szervezet hasonló bojkottfenyegetése miatt –, az erdőirtás szélesedéséhez vezet a térségben.

Környezetvédők már korábban figyelmeztettek arra, hogy a brazil kormány törvényesíteni akarja az illegális földfoglalásokat, és megnyitja az utat a további erdőégetés és -irtás előtt, hogy a területet mezőgazdasági célra, állattenyésztésre, szójatermesztésre használják.

A brazil politikusokhoz, üzleti vállalkozásokhoz intézett nyílt levelükben az európai cégek annak a véleményüknek adtak hangot, hogy a parlamentben benyújtott új törvény „még nagyobb fenyegetést jelent az Amazonas térségére, mint a korábbi”. 

Az európai vállalatok felajánlották segítségüket a fenntartható földgazdálkodás és mezőgazdaság megteremtéséhez Brazíliában, amivel az ország fejlődése az őslakosok jogainak megőrzése és az egész világ számára létfontosságú ökoszisztémák megóvása mellett valósulhatna meg.

„Ha ezek az intézkedések törvényerőre emelkedve aláássák a létező természetvédelmi intézkedéseket, nem lesz más választásunk, mint felülvizsgálni támogatásunkat és a brazil mezőgazdasági termékek beszerzési láncolatának használatát” – figyelmeztettek a vállalatok.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam