2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az illegális aranybányászat tovább rontja az esőerdő esélyeit

Az arany bányászata és mosása Peruban, ahogy szinte a világ összes országában, engedélyhez kötött tevékenység – viszont a gyenge központi állam tehetetlen az illegális gyakorlattal szemben. A környezetpusztító sufnimódszerekkel végzett kitermelés nem csak a helyi környezetet és embereket sodorja veszélybe.

A végeredmény mindennap egy tiszai ciánkatasztrófával felérő seb egy ökológiailag kényes területen. Peruban bőséges lelőhelyek vannak, szinte nem lehet úgy ejteni egy kapavágást a Medre de Dios régióban, hogy ne mikroszkopikus méretű aranyporba vágna az ember. Főként az esőerdőhöz közeli vörös talajban van nagyobb koncentrációban a nemesfémből, ezért sok aranymosó terület alakult ki ezeken a helyeken – számolt be róla a Napi.hu.

Ráadásul a koronavírus-járvány miatt kialakult gazdasági válság miatt felment az arany ára, akár 1800-2000 dollár is lehet unciája. A nemesfém mosásánál egy posztón terítik el a vízzel felhígított földet, majd a szövetből higannyal vonják ki az aranyat.

A visszamaradó higany viszont hatalmas pusztítást okoz a környezetben, és az emberek egészségére is ártalmas.

Az elmúlt évtizedben az illegális kisipari aranybányászok a tájat fákkal borított mocsárvidékből szennyezett tavakkal tarkított sivataggá változtatták Peruban. A nehézfém kimutatható a halakban, a növényevő állatokban, de még a rovarokban is. Az aranybányászatban használt higany nagy része ráadásul a légkörbe is bekerül, így a globális tengeri halállományt is szennyezi. 

A mesterséges intelligencia segíthet

Az illegális bányászok gyakran képesek észrevétlenül helyet változtatni, így nehéz célpontot jelentenek az állam számára – a mesterséges intelligencia azonban új reményt nyújt az azonosításukra. A NASA megkezdte egy gépi tanulással kiegészített műholdas technológia alkalmazását az illegális aranybányászat feltérképezésére.

A kutatók képesek érzékelni a bányatavak színének és fényvisszaverő képességének apró változásait, a bányászati berendezések helyét és a sziklakupacok méretét, így felfedhetik az illegális bányászati tevékenységet.

Ugyanakkor alternatív megélhetési források biztosítása nélkül a bányászok üldözése csak egy fejlettebb technológiával folytatott szélmalomharc marad.

Neked ajánljuk
Mélytengeri aranyláz – aggódnak a természetvédők (videóval) Sokallják a 480 farkast Svédországban, 170-re akarják csökkenteni Nemcsak a hordozórakéták, de a kibocsátásuk is az eget veri A karbonkibocsátás korlátozása önmagában kevés lesz 26 év után újra láttak itthon halvány sarlósfecskét
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam