2022. január 19., Márió, Sára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Magyarország is csatlakozott a Pénzügyminiszterek klímavédelmi koalíciójához

A 2019-ben alakult, 61 országot számláló szervezet tagjai a költségvetés zöldítésével, valamint a zöldfinanszírozással kapcsolatban tesznek vállalásokat.

Magyarország a visegrádi négyek (V4) közül – Lengyelországot követően – másodikként csatlakozott a koalícióhoz, amelynek a titkársági feladatait a Világbank látja el – tájékoztatott a Pénzügyminisztérium, kiemelve, hogy a szervezet célja a pénzügyek terén is segíteni az éghajlatváltozás elleni küzdelmet.

A koalíció tagjai többek között figyelembe veszik a klímavédelem szempontjait a költségvetés készítésekor, az adózásban, az adósságfinanszírozásban, valamint összehangolják gazdaságpolitikájukat a párizsi klímavédelmi egyezményben vállalt kötelezettségekkel.

„A Pénzügyminiszterek klímavédelmi koalíciójához való csatlakozás lehetőséget biztosít Magyarországnak arra, hogy megismerhesse és megismertesse a klímafinanszírozás terén alkalmazott gyakorlatokat és megoldásokat” – hangsúlyozta közleményében a pénzügyi tárca.

A pénzügyminisztérium épülete a József nádor téren Fotó: misibacsi/ Wikimedia Commons

A szaktárca rámutatott: a gazdaság-újraindítási akcióterv keretében ennek az évnek a második felétől indul meg Magyarország klímavédelmi céljaival összhangban a zöldenergia és a körforgásos gazdaság felépítése, valamint a magyar gazdaság teljes digitalizációja.

A tiszta és megújuló energiákra való törekvés nagyobb szerepet kell hogy kapjon, az energiahatékonyság is egyre inkább előtérbe kerül. Ez mind kedvező hatással bír az energiaszolgáltatásra, a közlekedésre, az építőiparra és a feldolgozóiparra is, így ezeken a területeken is jelentős zöldberuházások, fejlesztések várhatók.

Neked ajánljuk
Matolcsy György: A központi bankokat be kell vonni a klímaváltozás elleni háborúba Grenoble lett Európa zöld fővárosa Ismét lehet pályázni óvoda- és iskolakertek kialakítására Meghaladta az 50 fokot a hőség egy ausztrál kisvárosban 2021-ben jelentősen nőtt az Egyesült Államok kibocsátása
Tovább a forrásra: magyarnemzet.hu
Vissza
Hírfolyam