2021. szeptember 26., Jusztina, Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A közösségi média alááshatja a klímavédelemmel kapcsolatos elkötelezettséget?

A Stop Funding Heat kampánycsapat jelentése szerint veszélybe kerülhetnek a kitűzött klímacélok és a párbeszéd is, ha a jelenleg jellemző ütemben terjednek a klímaváltozás hatásait bagatellizáló, tudományellenes vélemények a Facebookon.

A szervezet Facebookra koncentráló kutatása alapján az oldal közel sem tesz eleget a klímaváltozással kapcsolatos álhírek és ellenkampányok visszaszorításáért. Jelentésük szerint a platform külsős tényellenőrző programja ebben a formájában egyáltalán nem alkalmas arra, hogy az álinformációkat megfelelően kezelje – ismertette a 24.hu.

Az elemzés kimutatja, hogy a klímaváltozás különösen mostoha témának számít: havonta mindössze átlagosan hat tényellenőrzés zajlik a témában, szemben a 4,75 milliárd poszttal, amit a Facebook-felhasználók naponta megosztanak.

A Facebook klímatudományi információs központja sem működik a legjobban: eddig csupán 16 országban elérhető, és hatástalan a rossz információk megcáfolásában.

Sean Buchan, a jelentés vezető szerzője rámutatott: a közösségi oldalnak nincs nyilvános klíma-álinformációs szabályozása, a klímaváltozást tagadók minden probléma nélkül tudnak észrevétlenül hirdetni is a platformon, a külsős tényellenőrző program klímaügyekben pedig lassú, hatástalan és nem elégséges.

A jelentés készítői arra kérik a Facebookot, hogy a klímaváltozásra is kitérve frissítse az álinformációs irányelveit, mondjon le a klímaváltozásról szóló álhírekből eredő profitjáról, folyamatosan figyelmeztessen a felületen terjedő álhírekre, és számoljon be a megelőzési és kezelési módszerek sikerességéről. Emellett sürgették, hogy az oldal lépjen fel határozottabban a visszaeső álhírterjesztőkkel szemben, és zárja le a kiskapukat, így például a politikusokra is terjessze ki a tényellenőrzés lehetőségét.

Neked ajánljuk
Egyre több cég ismeri fel a klímában rejlő kockázatokat, de még nem kalkulálják ezeket a szükséges alapossággal Az ENSZ főtitkára szerint még soha nem volt ennyire veszélyeztetett és megosztott a világ A koronavírus-járvány nem lassította le a klímaváltozás előrehaladását Még lehet jelentkezni a kéktúrázás napjára Mutatjuk a 2020-as hazai energiamixet
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam