2022. augusztus 20., István
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Megtörtént az első ipari termelő vállalat zöldkötvény-kibocsátása Magyarországon

Hazánk vezető higiéniai papírtermékgyártója, a Vajda Papír Kft. a Magyar Nemzeti Bank Növekedési Kötvényprogramjában bocsátott ki 9,9 milliárd forint értékű kötvényt.

A kötvény az aukciót követő 90 napon belül bevezetésre kerül a vállalati kötvények kereskedésére kialakított kötvényplatformjára, a BÉT Xbondra. A fix kamatozású, amortizálódó kötvény futamideje 10 év, a kötvénykupon mértéke 3,5 százalék, a hozama pedig 2,82 százalék.

A zöldkötvények jelentős befektetői érdeklődést váltottak ki, az aukció során összesen mintegy 16,6 milliárd forint értékű ajánlat érkezett.

A 9,9 milliárdos forrással a cég a dunaföldvári üzemének újabb gyáregységgel való bővítését tervezi megalapozni, egyben eleget tesznek a vállalat Zöldstratégiájában foglalt vállalásainak is.

Az újabb gyáregység építésének célja a kapacitás bővítésén túl, hogy az alapanyaggyártás biztosításával kiszámíthatóbbá, más beszállítóktól függetlenebbé és környezetkímélőbbé tegye a termelést.

A kötvények zöldminősítését vizsgáló olasz Sustain Advisory cég megállapította, hogy a beruházás megfelel a minősítés kritériumainak: a célok között szerepel az energiahatékonyság, a megújuló energiák arányának növelése, a károsanyag-kibocsátás csökkentése, a fenntartható víz- és szennyvízgazdálkodás, illetve a vízfogyasztás csökkentése.

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Ezen túl biztosított az ökohatékony és/vagy körforgásos gazdasághoz igazított termékek, gyártási technológiák és folyamatok alkalmazása, valamint az erdők védelme.

Patai Mihály, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke a kibocsátás kapcsán hangsúlyozta: a hazai vállalati zöldkötvény-kibocsátások hozzájárulnak az ország klíma-, fenntarthatósági és energiastratégiai céljainak eléréséhez.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam