2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az emberiség nagy céljai egymást támogatva is teljesülhetnek

A 2015-ös év több szempontból is meghatározó volt a fenntartható fejlődés tekintetében – ekkor adta ki Ferenc pápa a Laudato Si’ enciklikát, elfogadták a Fenntartható Fejlődési Célokat, és létrejött a párizsi megállapodás. Mindhárom dokumentum történelmi jelentőségű, de kérdés, hogy az utóbbi kettő a végrehajtás során hogyan fér meg egymás mellett – ezt vizsgálta tanulmányában Zlinszky János.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem egyetemi docense a Green Policy Center felkérésére tanulmányában felidézi, hogy a Római Klub Limits to growth címmel kiadott 1972-es jelentése óta számos irányelv és megállapodás született a fenntartható fejlődés megvalósításának érdekében.

2012 után kezdett körvonalazódni az a gondolat, hogy a klímavédelem kiemelt pontként jelenjen meg a Fenntartható Fejlődési Célok (SDG) között – végül a UNFCCC 2015-ben fogadta el a 13. célt.

A16 (+1) politikai célhoz meghatározott 169 feladat vizsgálata során a szerző arra jut, hogy a teljes SDG-rendszer mintegy harminc százalékban tartalmaz éghajlatvédelmi vonatkozású feladatokat, amelyek ráadásul igen ambiciózusak.

Ennek fényében milyen hozzáadott értéke lehet még az SDG-k elfogadását követően megjelent párizsi megállapodásnak a klímavédelmi feladatok szempontjából? A szerző többek között erre a kérdésre keresi a választ a tanulmány második felében.

Elemzése során megállapítja, hogy a párizsi megállapodás több ponton is új feladatokkal egészíti ki az SDG-k klímavédelmi tartalmát. És bár előbbi jogilag erősebb, a Fenntartható Fejlődési Célokban ágazati szinten jobban kifejtésre kerülnek a klímacélok. Ezért a tanulmány azzal a konklúzióval zárul, hogy egy hatékony kormányzati klímapolitikának egy rendszerként kell kezelnie a kettőt, egyesítve az előnyeiket.

A tanulmányt online formában május 13-án mutatták be, amelyről a részletek, valamint a tanulmány teljes terjedelmében a linkre kattintva érhető el.

Neked ajánljuk
Több viharkárt, szélsőségesebb időjárást hozhat hazánkba a klímaváltozás Mekkora gazdasági lemondással járna a hatékonyabb klímavédelem? A karbonkibocsátás korlátozása önmagában kevés lesz Sokallják a 480 farkast Svédországban, 170-re akarják csökkenteni Nemcsak a hordozórakéták, de a kibocsátásuk is az eget veri
Tovább a forrásra: magyarnemzet.hu
Vissza
Hírfolyam