2022. január 18., Piroska
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az EU a kékgazdaságra is számít a klíma megóvásában

Az Európai Bizottság új tervet indított a tengerparti és óceáni iparágak, azaz a kékgazdaság fenntarthatóságának megteremtése érdekében, és felszólította az ágazat szereplőit, hogy egyesítsék erőiket az éghajlatváltozás elleni küzdelemben.

A terv célja, hogy az unió klímasemlegességével kapcsolatos céljaival összhangban ez a szektor is körforgásos és kevésbé szennyező legyen – írta meg az Euractiv alapján a Greendex.

A törekvés érthető, hiszen az óceán egyre fontosabb erőforrás a klímaváltozás elleni küzdelemben:

a világban megkötött szén-dioxid mintegy negyedét tárolja, és egyre nagyobb erőforrás a tengeri szélerőművek és más tengeri energiák, például az árapály- és hullámenergia számára.

Az európai óceánok és part menti környezetek ugyanakkor mintegy 48 000 fajnak adnak otthont, és ezek 30%-át az EU biológiai sokféleséggel kapcsolatos stratégiája értelmében védeni kell. A biológiai sokféleség fokozódó védelme és a tengeri megújuló energiák iránti növekvő igény azonban nyomást gyakorol a rendelkezésre álló területre.

Ahogy egyre nagyobb óceáni területet használnak, úgy nőnek a feszültségek. A területre nehezedő nyomás már eddig is konfliktusokat okozott a francia halászok és a tengeri szélerőművek között, míg az idegenforgalmi ágazatban attól tartanak, hogy a tengeri energia vizuális szennyezést okoz.

Az új tervnek ezért lényeges része a tengeri térrel kapcsolatos konfliktusok kezelése.

Az Európai Bizottság a jövőre induló Kék Fórum keretében fog foglalkozni ezzel a kérdéssel, hogy összehozza a kulcsfontosságú szereplőket, és megvizsgálja, hogyan lehet a területet hatékonyan felhasználni.

Neked ajánljuk
Új utak nyílhatnak a szén-dioxid gazdasági hasznosítására A klímaváltozás kockázatait a tőkepiacok döntő többsége még nem árazta be Nem csak a vállalatok működésében, az irodai terekben is hódít a zöld Ha drámai kérdésekről van szó, a színház eszközei segíthetik a megértést Matolcsy György: A központi bankokat be kell vonni a klímaváltozás elleni háborúba
Tovább a forrásra: greendex.hu
Vissza
Hírfolyam