2022. augusztus 15., Mária
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az EU a kékgazdaságra is számít a klíma megóvásában

Az Európai Bizottság új tervet indított a tengerparti és óceáni iparágak, azaz a kékgazdaság fenntarthatóságának megteremtése érdekében, és felszólította az ágazat szereplőit, hogy egyesítsék erőiket az éghajlatváltozás elleni küzdelemben.

A terv célja, hogy az unió klímasemlegességével kapcsolatos céljaival összhangban ez a szektor is körforgásos és kevésbé szennyező legyen – írta meg az Euractiv alapján a Greendex.

A törekvés érthető, hiszen az óceán egyre fontosabb erőforrás a klímaváltozás elleni küzdelemben:

a világban megkötött szén-dioxid mintegy negyedét tárolja, és egyre nagyobb erőforrás a tengeri szélerőművek és más tengeri energiák, például az árapály- és hullámenergia számára.

Az európai óceánok és part menti környezetek ugyanakkor mintegy 48 000 fajnak adnak otthont, és ezek 30%-át az EU biológiai sokféleséggel kapcsolatos stratégiája értelmében védeni kell. A biológiai sokféleség fokozódó védelme és a tengeri megújuló energiák iránti növekvő igény azonban nyomást gyakorol a rendelkezésre álló területre.

Ahogy egyre nagyobb óceáni területet használnak, úgy nőnek a feszültségek. A területre nehezedő nyomás már eddig is konfliktusokat okozott a francia halászok és a tengeri szélerőművek között, míg az idegenforgalmi ágazatban attól tartanak, hogy a tengeri energia vizuális szennyezést okoz.

Az új tervnek ezért lényeges része a tengeri térrel kapcsolatos konfliktusok kezelése.

Az Európai Bizottság a jövőre induló Kék Fórum keretében fog foglalkozni ezzel a kérdéssel, hogy összehozza a kulcsfontosságú szereplőket, és megvizsgálja, hogyan lehet a területet hatékonyan felhasználni.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: greendex.hu
Vissza
Hírfolyam