2022. augusztus 20., István
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Milyen hatással lesz a klímaváltozás a magyar gazdaságra?

Ha megvalósulnak a párizsi klímaegyezmény célkitűzései, a fosszilis üzemanyagok kikerülnek az energiatermelésből és a közlekedésből, növekszik az energiahatékonyság, az alacsony kibocsátású technológiába történő befektetéseknek köszönhetően pedig bővül a hazai jövedelem. De mire számíthatunk, ha az emberiség nem veszi komolyan a klímaváltozás okozta fenyegetést?

A brit Cambridge Econometrics kutatócég a Magyar Nemzeti Bank megbízásából készített elemzést Magyarország jövőbeni kilátásairól. Mint a Profitline rámutatott, a kutatás egyedülállónak számít abban a tekintetben, hogy egy kicsi, nyitott gazdaságú és a fosszilis tüzelőanyagokra támaszkodó EU-tagország esetében vizsgálja meg a klímaváltozás veszélyeit és azok gazdasági hatását.

Fazekas Dóra, a Cambridge Econometrics budapesti irodájának vezetője, aki a nemzetközi sztenderdek alapján dolgozó hazai elemzőcsoportot irányította, aláhúzta: 

hiba lenne azt képzelni, hogy „a klímaváltozás vagy az ezt elkerülni hivatott nemzetközi lépések nem befolyásolják a pénzügyi rendszerek jövőjét”. 

A Cambridge Econometrics elemzése két alapvető forgatókönyv szerint számolta ki a klímaváltozás magyar gazdaságra gyakorolt hatásait. A klímaváltozásra nem reagáló környezeti és gazdasági forgatókönyv esetén a jövőben az éghajlatváltozás jelentős negatív fizikai hatásaira kell felkészülni: csökkenő mezőgazdasági terméshozamokkal, egyre gyakoribb és hevesebb erdőtüzekkel, viharokkal és áradásokkal kell számolni.

A pozitív változás is hoz majd kihívást

Ha az aláíró országok tettekre váltják a párizsi klímaegyezményben tett vállalásaikat, a károk mérsékelhetők – de az ezzel járó változások jelentős mértékben érintik a gazdaságot.

A pénzügyi szektor szereplőinek ekkor az alacsony kibocsátású technológiákat előnyben részesítő új szabályozásokra és ezek hatásaira kell felkészülni.

Magyarország esetében ez erősebb igazodási kényszert jelent az EU kibocsátáskereskedelmi rendszeréhez, illetve több támogatást a megújuló technológiák számára.

A fosszilis üzemanyagok kikerülnek a gazdaságból, és megnő az energiahatékonyság. Az alacsony kibocsátású technológiába történő befektetések elősegítik a környezetbarát növekedést, bővül a hazai jövedelem, a foglalkoztatottság és a nemzeti össztermék, javul a külkereskedelem mérlege. A fosszilis megoldásokba történt korábbi befektetések elértéktelenedése ugyanakkor komoly nehézségeket okozhat a pénzügyi szektor számára.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: profitline.hu
Vissza
Hírfolyam