2022. január 17., Antal, Antónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egy ikonikus kép, 2500 kaptár és Angelina Jolie

A méhek világnapján bejelentett új programjával az UNESCO az elkövetkező öt évben egyszerre dolgozik a nők felemelkedéséért, az élelmiszer-biztonságért és a biológiai sokféleség megőrzéséért.

A „Women for Bees” (Nők a méhekért) kezdeményezésbe az UNESCO mellett a mézalapú kozmetikumairól ismert Guerlain nevű kozmetikai márka, a francia OFA képzési központ és a színészi teljesítménye mellett humanitárius elkötelezettségéről is ismert Angelina Jolie is bekapcsolódott.

A program keretében a tervek szerint idén június 21-től kezdődően 5 éven át minden évben 10 nő részesül 30 napos ingyenes méhészeti képzésben.

2025-re a program eredményeként 25 bioszféra-rezervátumban 50, a fenntartható méhészet technológiájában jártas nő 2500 kaptárban összesen mintegy 125 millió méhet nevelhet, ezzel számtalan növényfaj beporzásának biztonságáról is gondoskodva.

A program a méhek megóvásával, jóllétének szavatolásával és újratelepítésével egyszerre kíván tenni a biológiai sokféleség megőrzéséért, a beporzók jelentőségének széles körű megismertetéséért és a nők fenntartható gazdasági fordulatban játszott szerepének erősítéséért.

Forrás: Guerlain/youtube.com

Az UNESCO közleménye aláhúzza: a nők döntéshozóként, végrehajtóként és a változás elindítóiként is fontos szerepet játszhatnak az élővilággal összhangban megvalósuló termelési gyakorlatok elterjesztésében.

A bioszféra-rezervárumokban megvalósuló fenntartható méhészkedés amellett, hogy hátrányos helyzetű csoportoknak biztosít megélhetést, és művelésre alkalmatlan területeket von be az élelmiszer-termelésbe, a természettel való együttműködés, a fajok közti harmónia lehetőségét is felmutatja.

A méhek világnapja alkalmából a National Geographic felkérésére Dan Winters egy különleges portrét is készített az UNESCO-kezdeményezés nagykövetéről. Ezen Angelina Jolie – Richard Avedon ikonikus, „A méhész” című képéhez hasonlóan – a szorgos rovarokkal szoros testközelben látható.

Forrás: National Geographiy/Daily Luxury/youtube.com
Neked ajánljuk
Új utak nyílhatnak a szén-dioxid gazdasági hasznosítására A klímaváltozás kockázatait a tőkepiacok döntő többsége még nem árazta be Nem csak a vállalatok működésében, az irodai terekben is hódít a zöld Még az Antarktiszra is eljutnak invazív fajok a világ minden tájáról 2022-ben is indul a Közös jövőnk környezetvédelmi verseny
Tovább a forrásra: unesco.org
Vissza
Hírfolyam