2022. augusztus 20., István
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kiadta első fenntarthatósági jelentését a Magyar Nemzeti Bank

A várhatóan a jövőben évente megjelenő dokumentumot bemutató online sajtótájékoztatón az MNB alelnöke, Virág Barnabás aláhúzta: Magyarországon a gyors növekedés mellett sikeres felzárkózásra van szükség, aminek a kulcsa a 21. században a fenntarthatóság.

A sikerhez a fenntarthatóság minden pillérében, így a környezeti, társadalmi, pénzügyi és technológiai fejlettség területén jó teljesítményre lesz szükség – mutatott rá Virág Barnabás, hangsúlyozva, hogy a magas átoltottságnak és a nyitásnak köszönhetően idén a 3. negyedévben a magyar gazdaság elérheti a válság előtti szintet.

Baksay Gergely, az MNB ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a magyar gazdaság a jelentés szerint fenntarthatósági szempontból az uniós középmezőnybe tartozik, a 27 uniós országból a 15. helyen helyezkedik el. Ez kedvezőbb a versenyképességi vagy a fejlettségi rangsorok eredményénél, ott ugyanis az ország a 19., 20. helyet foglalja el – tette hozzá.

A környezeti pillér mutatóiban Magyarország teljesítménye uniós viszonylatban relatíve jó, az ország az unión belül például a 6. legkevesebb üvegházhatású gázt bocsátja ki

– ismertette Baksay Gergely, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a környezeti területen  az egész unióban előrelépésre van szükség. Négy ország kivételével ugyanis minden európai ország – Magyarországot is beleértve – többet használ fel a természeti erőforrásaiból, mint amennyi rendelkezésére áll. Globálisan 1,7 Földre lenne szükség a jelenlegi gazdasági és növekedési modell fenntarthatóságához.

A magyar gazdaság a környezeti fejlesztésekre a GDP 2 százalékát költi, és ezzel az uniós középmezőnybe tartozik – mondta el Baksay Gergely. A környezeti pillér legmodernebb területén, a zöld pénzügyek kategóriában Magyarország teljesítménye ugyanakkor kiugróan jó.

Fotó: Yelkrokoyade/ Wikimedia Commons
Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam