2021. szeptember 18., Diána
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A melléktermékek hasznosítása érdekében hozott létre új üzemet a Kométa

A húsfeldolgozás hulladéka korábban a környezetet és a vállalat büdzséjét terhelte, a jövőben azonban különböző termékek formájában hasznosulhat.

Évi 15 ezer tonna hulladék feldolgozására alkalmas üzemet adott át a Kometa 99. Zrt., az 1,4 milliárd forintos beruházás a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban valósult meg.

A Kometa 99 Zrt. vágóhídján jelenleg évente nyolcezer tonna feldolgozható vágóhídi melléktermék keletkezik, amelyek tárolása és elszállítása egyrészt terhelte a környezetet, másrészt magas költséggel járt a vállalat számára.

Az új technológia lehetővé teszi a sertés állati fehérjeliszt és takarmányzsírok előállítását, ami a hobbiállatok takarmányozására szolgáló állati eledel alapanyagát biztosíthatja, az ipari zsírokat és olajokat pedig a vegyipar és a gyógyszeripar használja fel, de elektromos áramot termelő kogenerációs motorok üzemanyagaként is jól alkalmazhatók.

A komplett rendszer akár 15 ezer tonnányi hulladék telephelyen belül történő ártalmatlanítását és feldolgozását teszi lehetővé, ami éves szinten 2300 tonna állati liszt és 1300 tonna állati zsiradék/olaj előállítását jelenti, ugyanakkor 600-700 millió forint árbevételt biztosít a vállalat számára.

Munkások dolgoznak a csontozóban a Kométa 99 Zrt. kaposvári telephelyén
Fotó: MTI/Varga György

„Nagy örömünkre szolgál, hogy egy olyan úttörő beruházást tudtunk megvalósítani, amellyel nemcsak mint cég érhetünk el még jobb eredményeket, de még a környezeti terhelést is csökkenteni tudjuk” – mondta el Giacomo Pedranzini, a Kometa 99. Zrt. ügyvezető igazgatója az átadóünnepségen.

Neked ajánljuk
Az önellátó családok arányán múlhat, mennyire súlyosan érinti egy állam gazdaságát a klímaválság Egyre nagyobb a zöldkötvények aránya a hazai kötvénypiacon Margot és Martin Hodson: Teremtett világunk megóvása Európai Mobilitási Hét: kedvezményt ad a zöld rendszámosoknak a miskolctapolcai élményfürdő Dobj le 100 kilót! – karbonkalkulátorral és jó tanácsokkal a füstmentes jövőért
Tovább a forrásra: vg.hu
Vissza
Hírfolyam