2021. szeptember 22., Móric
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Térképre kerültek a világ legszennyezőbb folyói

Egy holland és német kutatókból álló nemzetközi csapat feltérképezte azt az ezer folyót, amelyekből a legtöbb műanyag kerül a világ óceánjaiba.

A kutatás, amelyről nemrégiben az Élő Bolygónk is beszámolt, cáfolta azt a korábbi elméletet, amely a nagy ázsiai folyamokat tekintette az óceáni műanyagszennyezés elsődleges forrásának. A szakemberek arra jutottak, hogy a problémához való hozzájárulás szempontjából elsősorban nem a vízfolyás mérete a döntő.

A földrajzi és időjárási adottságok és a városias területek közelsége miatt a kisebb folyókból is jelentős mennyiségű szennyezés érkezik a tengerekbe.

A kutatás eredményeit most interaktív térképen is elérhetővé tették. A bolygó több ezer folyórendszerének feltérképezéséből nyert adatokat bemutató felületen piros körök jelölik a legfontosabb műanyagforrásokat: azt az ezer folyót, amelyekből a tengerekbe jutó műanyagszennyezés nyolcvan százaléka származik.

Neked ajánljuk
A műanyagok felé fordul az olajipar Lassan az a kérdés, hol nincsenek jelen az egészségkárosító „örökvegyületek” Kőhalmi Zoltán új regénye egy „hulladékgazdálkozási science fiction, amelyben a szemét körül forognak a dolgok” Áder János: a fenntartható fejlődési célok számos területén előrelépett Magyarország Az élelmiszerhulladék segíthet elhozni a fenntarthatóbb sebkötözők korát
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam