2022. január 21., Ágnes
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Térképre kerültek a világ legszennyezőbb folyói

Egy holland és német kutatókból álló nemzetközi csapat feltérképezte azt az ezer folyót, amelyekből a legtöbb műanyag kerül a világ óceánjaiba.

A kutatás, amelyről nemrégiben az Élő Bolygónk is beszámolt, cáfolta azt a korábbi elméletet, amely a nagy ázsiai folyamokat tekintette az óceáni műanyagszennyezés elsődleges forrásának. A szakemberek arra jutottak, hogy a problémához való hozzájárulás szempontjából elsősorban nem a vízfolyás mérete a döntő.

A földrajzi és időjárási adottságok és a városias területek közelsége miatt a kisebb folyókból is jelentős mennyiségű szennyezés érkezik a tengerekbe.

A kutatás eredményeit most interaktív térképen is elérhetővé tették. A bolygó több ezer folyórendszerének feltérképezéséből nyert adatokat bemutató felületen piros körök jelölik a legfontosabb műanyagforrásokat: azt az ezer folyót, amelyekből a tengerekbe jutó műanyagszennyezés nyolcvan százaléka származik.

Neked ajánljuk
Ökológiai és gazdasági katasztrófából üzleti lehetőség Időzített bombák a part menti szemétlerakók Hálóba gabalyodott, sérült bálnára bukkantak az Antarktiszon Hogyan hasznosulhat a kidobott fenyőfa? Újabb „marhaság” – jelölnék az alacsony gázkibocsátású marhahúst
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam