2021. június 20., Rafael
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Térképre kerültek a világ legszennyezőbb folyói

Egy holland és német kutatókból álló nemzetközi csapat feltérképezte azt az ezer folyót, amelyekből a legtöbb műanyag kerül a világ óceánjaiba.

A kutatás, amelyről nemrégiben az Élő Bolygónk is beszámolt, cáfolta azt a korábbi elméletet, amely a nagy ázsiai folyamokat tekintette az óceáni műanyagszennyezés elsődleges forrásának. A szakemberek arra jutottak, hogy a problémához való hozzájárulás szempontjából elsősorban nem a vízfolyás mérete a döntő.

A földrajzi és időjárási adottságok és a városias területek közelsége miatt a kisebb folyókból is jelentős mennyiségű szennyezés érkezik a tengerekbe.

A kutatás eredményeit most interaktív térképen is elérhetővé tették. A bolygó több ezer folyórendszerének feltérképezéséből nyert adatokat bemutató felületen piros körök jelölik a legfontosabb műanyagforrásokat: azt az ezer folyót, amelyekből a tengerekbe jutó műanyagszennyezés nyolcvan százaléka származik.

Neked ajánljuk
Környezetbarát fóliával spórolnak meg több tonna műanyagot A világ műanyaghulladékának fele húsz cégtől származik Debreceni diákok nyerték meg a Kárpát-medencei klímavédelmi versenyt Jó hírek a kerékpározás világából és hasznos linkek városi bringásoknak Műanyaghulladékból mennyei desszertek?!
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam