2021. szeptember 17., Zsófia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A bittorrent feltalálója teheti zöldebbé a kriptovalutákat

Az elmúlt időszakban számtalan üzletember és pénzügyi tanácsadó emelte fel a szavát a bitcoinbányászathoz kapcsolódó hatalmas energiaszükséglet és az ebből fakadó jelentős kibocsátás miatt. Bram Cohen új megoldása az áramfelhasználást csökkenheti, amivel a bányászok és a környezet is jobban járna. 

Bram Cohen a bitcoin zöldebb verzióját dolgozta ki újabb vállalkozásában, a Chia Networkben, amely számítógépes merevlemezeket használ – számolt be az Index.

A kriptovaluták sokak számára szimpatikus alternatívát jelentenek a hagyományos pénzeszközökhöz képest, és sokak számára a meggazdagodás ígéretét hordozzák. Bányászatukhoz azonban eddig magas teljesítményű, következésképp nagy fogyasztású videókártyákra volt szükség.

Ennek hatására a bitcoinhoz kapcsolódó éves energiafelhasználás globálisan elérte a 148 terawattórát, amely megegyezik Lengyelország éves fogyasztásával, 2024-re pedig – csak Kínában! – a 300 terawattórát is elérheti.

A megoldást egy új, környezetbarátabb eljárás kidolgozása jelentheti. Bram Cohen ennek érdekében a kriptovaluták létrehozására a „Proof of Work” protokoll helyett a másik, úgynevezett „Proof of Space and Time” eljárást és merevlemezeket alkalmaz. Cohen az új technológiára egy saját vállalkozást is épített Chia Network néven. 

Mivel a merevlemezek sokkal kevesebb energiát használnak fel, az új technológia lényegesen környezetbarátabb, és nagyobb nyereséget is tesz lehetővé, ugyanakkor jelentősen megnövelte a merevlemezek iránti keresletet, a világ számos pontján egyenesen hiánycikké téve azokat.

Neked ajánljuk
A vállalatok többsége számára már magától értetődő, hogy a környezeti hatásairól is beszámol, de azért még van tere a fejlődésnek Így próbálja zöldíteni működését a Starbucks Már Magyarországon is elérhető a vegán KitKat Európai Mobilitási Hét: kedvezményt ad a zöld rendszámosoknak a miskolctapolcai élményfürdő Dobj le 100 kilót! – karbonkalkulátorral és jó tanácsokkal a füstmentes jövőért
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam