2022. január 19., Márió, Sára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A bittorrent feltalálója teheti zöldebbé a kriptovalutákat

Az elmúlt időszakban számtalan üzletember és pénzügyi tanácsadó emelte fel a szavát a bitcoinbányászathoz kapcsolódó hatalmas energiaszükséglet és az ebből fakadó jelentős kibocsátás miatt. Bram Cohen új megoldása az áramfelhasználást csökkenheti, amivel a bányászok és a környezet is jobban járna. 

Bram Cohen a bitcoin zöldebb verzióját dolgozta ki újabb vállalkozásában, a Chia Networkben, amely számítógépes merevlemezeket használ – számolt be az Index.

A kriptovaluták sokak számára szimpatikus alternatívát jelentenek a hagyományos pénzeszközökhöz képest, és sokak számára a meggazdagodás ígéretét hordozzák. Bányászatukhoz azonban eddig magas teljesítményű, következésképp nagy fogyasztású videókártyákra volt szükség.

Ennek hatására a bitcoinhoz kapcsolódó éves energiafelhasználás globálisan elérte a 148 terawattórát, amely megegyezik Lengyelország éves fogyasztásával, 2024-re pedig – csak Kínában! – a 300 terawattórát is elérheti.

A megoldást egy új, környezetbarátabb eljárás kidolgozása jelentheti. Bram Cohen ennek érdekében a kriptovaluták létrehozására a „Proof of Work” protokoll helyett a másik, úgynevezett „Proof of Space and Time” eljárást és merevlemezeket alkalmaz. Cohen az új technológiára egy saját vállalkozást is épített Chia Network néven. 

Mivel a merevlemezek sokkal kevesebb energiát használnak fel, az új technológia lényegesen környezetbarátabb, és nagyobb nyereséget is tesz lehetővé, ugyanakkor jelentősen megnövelte a merevlemezek iránti keresletet, a világ számos pontján egyenesen hiánycikké téve azokat.

Neked ajánljuk
Fenntartható számlacsomagot kínál a Takarékbank A trópusi erdők kivágása milliók számára teszi még küzdelmesebbé a megélhetést Egy kultikus fenyőfa mesébe illő megmenekülése A Stellantis mostantól csak elektromos hajtással kínálja a kisbuszait és nagy autóit Óriási jéghalkolóniára bukkantak a Weddell-tengerben (videóval)
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam