2021. szeptember 18., Diána
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az ausztrál bíróság kimondta: a döntéshozóknak kötelességük a fiatalok jövőjének megóvása

Korábban 18 fiatal diák, illetve egy idős apáca azért fordult az ausztrál birósághoz, hogy az avatkozzon közbe, és akadályozza meg Sussan Ley környezetvédelmi minisztert a Whitehaven Coal nevű szénipari vállalat bányabővítésről szóló tervének jóváhagyásában.

Az ausztrál szövetségi bíróság ítélete szerint az ország környezetvédelmi minisztere, Sussan Ley kötelessége, hogy megvédje a fiatalokat a klímaválságtól – számolt be a The Guardian alapján a 444.hu.

És Mordecai Bromberg bíró úgy találta, hogy a miniszternek valóban kötelessége, hogy ne hozzon olyan döntést, ami a jövőben ártalmas lehet a fiatalokra.

Ugyanakkor a bíró egyelőre nem rendelt el végzést a bányabővítéssel kapcsolatban, mivel nem volt meggyőződve arról, hogy a miniszter ezzel megszegné a törődésre vonatkozó kötelezettségét.

Ezzel együtt a gyerekeket képviselő ügyvéd, David Barnden történelmi és csodálatos döntésnek nevezte az ítéletet, melynek potenciálisan jelentős következményei lehetnek. Az ügyvéd szerint ugyanis a bíróság kimondta, hogy a miniszternek kötelessége a fiatalokkal, illetve a sérülékeny emberekkel való törődés, és hogy nem hozhat olyan döntéseket, melyek ártanának nekik.

2019-es klímatüntetés Melboune-ben: a demonstrációk ellehetetlenülése előtt, ahogy a világ más országaiban, Ausztráliában is fiatalok tömegei vonultak utcára hathatósabb klímapolitikát követelve Fotó: John Englart/flickr.com/by cc

Ugyanakkor a szénipari vállalat másképp értékelte az ítéletet: a Whitehaven Coal üdvözölte, hogy a bíróság nem adott helyt a tinédzserek kérésének, és nem tiltotta le a minisztert a bővítésről szóló döntésről. Közleményük szerint továbbra is arra számítanak, hogy meg fogják kapni a bővítéshez szükséges engedélyeket.

Az ítélet kihirdetése során Bromberg bíró hangsúlyozta: a benyújtott bizonyítékok alapján lehet arról beszélni, hogy a globális felmelegedés okozta károk katasztrofálisak lehetnek a fiatalok számára.

Neked ajánljuk
Egyre több cég ismeri fel a klímában rejlő kockázatokat, de még nem kalkulálják ezeket a szükséges alapossággal Német kutatóhajó indul a halban gazdag part menti áramlatok sorsának felderítésére A strasbourgi bírósághoz fordul a Levegő Munkacsoport Európai Mobilitási Hét: kedvezményt ad a zöld rendszámosoknak a miskolctapolcai élményfürdő Dobj le 100 kilót! – karbonkalkulátorral és jó tanácsokkal a füstmentes jövőért
Tovább a forrásra: 444.hu
Vissza
Hírfolyam