2022. augusztus 20., István
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Bűntetőperekkel nézhetnek szembe a klímaromboló vállalatok

Környezetvédő körökben történelmi áttörésként ünnepelték, hogy egy hágai bíróság a korábban tervezettnél nagyobb szén-dioxid-kibocsátás csökkentésre kötelezte a Shellt. Sok környezetvédő bízik abban, hogy a döntés precedensértékkel bír majd.

A hágai pert a Föld Barátai Hollandia nevű civil szervezet indította el, keresetüket hat további szervezet és 17 ezer aláíró is támogatta. A bíróság a vállalatot elmarasztaló döntését azzal indokolta, hogy a Royal Dutch Shell jelenlegi működése „veszélyes klímaváltozáshoz” járul hozzá, amin változtatni kell – idézi az Infostart.

A döntés hatalmas nemzetközi visszhangot váltott ki, beszámolt róla a világsajtó. Visszatérő vélekedés volt, hogy az ítélet történelmi jelentőségű precedenst teremthet:

hasonló perek vehetik kezdetüket,
lényegében valamennyi nagy környezetszennyező ipari óriás ellen.

A holland környezetvédő szervezet, a Milieudefensie jogásza, Roger Cox hangsúlyozta: ez volt „a történelemben az első eset”, amikor bírósági döntéssel köteleznek egy környezetet szennyező vállalatot a párizsi klímamegállapodással összhangban álló lépések megtételére.

Cox reményei szerint mindez újabb perekre bátoríthat fel másokat, miközben éppen a hasonló perek lehetősége remélhetőleg megfontolásra készteti majd a nagy olajipari cégeket, hogy érdemes-e még további befektetéseket eszközölniük a szénalapú energiába.

Nem csak a vállalatok végezhetik a bíróságon

A mostani pernek bizonyos szempontból előzménye volt az az eset, amikor 2019-ben egy másik holland bíróság magát a holland kormányt marasztalta el, amiért az nem tett elegendő mértékű erőfeszítéseket a párizsi klímacélok elérése érdekében.

A strasbourgi Emberi Jogi Bíróság tavaly felelősnek mondott ki 33 európai kormányt abban, hogy nem tesznek eleget a klímaváltozást előidéző körülmények megszüntetéséért.

Ezzel párhuzamosan erősödik az az európai mozgalom, amelyik azt kívánja elérni, hogy az ENSZ hágai Nemzetközi Bírósága ismerje el „emberiség elleni bűntettnek” – a „genocide” mintájára „ecocide-nak” minősítve az ilyen eseteket –, ha valamely kormány nem tesz eleget a klímaváltozás elleni erőfeszítések végrehajtásának.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: infostart.hu
Vissza
Hírfolyam