2022. január 21., Ágnes
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Tetemes börtönbüntetés járhat a környezet- és egészségkárosító acéltermelésért Olaszországban

Húsz- és huszonkét éves börtönbüntetést szabott ki a bíróság hétfőn az Európa egykor legnagyobb acélgyárának számító Ilva acélmű korábbi tulajdonosaira, a Riva testvérpárra, Nicola és Fabio Rivára, mert a gyár mintegy fél évszázadon keresztül ontotta magából a rákkeltő, mérgező anyagokat a környékre.

Egészségügyi szakemberek szerint az Ilva rákkeltő dioxinnal és ásványi részecskékkel szennyezte a pugliai Taranto környékét mintegy 50 éven át, s emiatt ott jelentősen több volt a rákos megbetegedés, mint az ország más vidékein.

A mintegy 5 évig tartó perben a Riva testvéreken kívül még 24 embert marasztaltak el; az Ilva egykori menedzsereit, tanácsadókat és helyi politikusokat, köztük Puglia tartomány korábbi vezetőjét, Nichi Vendolát is. Az ítélet egyelőre nem jogerős, mert minden érintett fellebbezhet az ügyben. Nicola és Fabio Riva mindvégig tagadta bűnösségét, és azt állította: rengeteg pénzt költött arra, hogy az Ilva betartsa a környezetvédelmi előírásokat.

Ugyanakkor elismerték, hogy 2009 és 2013 között 1,3 milliárd eurót takarítottak meg azzal, hogy késleltették a környezetvédelmi előírások megvalósításához szükséges munkálatokat.

A város jelenlegi polgármestere viszont üdvözölte a döntést, és arra az álláspontra helyezkedett, hogy ami Tarantóban történt, az „mészárlás” volt, amelyet a profit érdekében követtek el.

Az Ilva acélgyár épületei  Fotó: mafe de baggis from Milano, Italy/Wikimedia Commons/CC BY

Az Ilva az 1960-as években alapított gyárat Pugliában, amikor a kormány elhatározta, hogy iparosítja az ország szegényebb vidékeit. Fénykorában az acélmű évi 10 millió tonna acélt állított elő, ám 2012-ben a bíróság úgy döntött, hogy vagy környezetbaráttá kell tenni, vagy be kell zárni. Akkor merült fel a Riva család felelőssége, amelyet a hatóságok azzal vádoltak meg, hogy környezeti katasztrófát okoztak Tarantóban.

Neked ajánljuk
Új utak nyílhatnak a szén-dioxid gazdasági hasznosítására 25 ezer eurót érhet egy jó ötlet Miben áll a „közlegelők tragédiája”? – Videó Hálóba gabalyodott, sérült bálnára bukkantak az Antarktiszon Hogyan hasznosulhat a kidobott fenyőfa?
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam