2022. augusztus 12., Klára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Több mint 80 millió tonnával csökkentette kibocsátását hazánkban a Tesco

Globálisan az üvegházgázok 8 százalékának termelődését okozzák a szemétben landoló ételek – hívta fel a figyelmet a kiskereskedelmi üzletház, amely 2017 óta hazánkban 68 százalékkal csökkentette élelmiszer-hulladékát, ezáltal pedig 89 590 tonnával járult hozzá a károsanyag-kibocsátás mérsékléséhez.

Ha nem változtatunk az életmódunkon, 2030-ra az élelmiszer tehető majd felelőssé a legnagyobb arányú károsanyag-kibocsátásért – áll a Tesco közleményében.

Tavaly a Tesco 10 évvel a határidő előtt teljesítette az ENSZ 12.3-as Fenntartható Fejlődési Céljának rá eső részét (SDG), amely az élelmiszer-hulladék 2030-ra történő megfelezéséről szól.

A legfrissebb kimutatások szerint pedig az áruházlánc idén a bázisévhez képest már 69 százalékkal csökkentette az élelmiszer-felesleget közép-európai működésében.

Az eredményben nagy szerepe van a frissáru-készletezési és -előrejelzési rendszer fejlesztésének, a termékválaszték racionalizálásának, valamint egyéb jó gyakorlatoknak, köztük a lejárathoz közeli termékek árcsökkentésének.

Az élelmiszeripar felelős a károsanyag-kibocsátás mintegy negyedéért: ha az élelmiszer-pazarlás egy ország lenne, az Egyesült Államok és Kína után a harmadik lenne a kibocsátási rangsorban Fotó: Stephen Rees/flickr.com/cc by

A Tesco minden élelmiszeripari és kereskedelmi vállalatot arra biztat, hogy példáját követve kezdje el mérni és publikálni az élelmiszer-hulladék csökkentésével kapcsolatos saját adatait, hogy célzott lépéseket tehessen a pazarlás visszaszorítására.

„A probléma túlságon nagy horderejű ahhoz, hogy egyetlen vállalat képes legyen megoldani azt. Ezért is igyekszünk éves élelmiszerhulladék-jelentéseinkkel nagyobb átláthatóságot teremteni az élelmiszeriparban” – hangsúlyozta Pálinkás Zsolt, a Tesco-Global Zrt. vezérigazgatója, hozzátéve, hogy az ágazat számára példamutatónak szánt gyakorlatuk a vásárlókat is az élelmiszer-pazarlás mérséklésére ösztönözheti. 

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam