2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Újabb olajvállalat kényszerülhet klímatudatosabb működésre

Az ExxonMobil esetében – a Shell-lel ellentétben – nem egy bíróság, hanem elkötelezett befektetők egy apró csoportja érhet el jelentős változást.

Az olajipari óriás vezetése május 26-án jelentette be, hogy a részvényesek elérték: két olyan taggal bővül a vállalat igazgatótanácsa, akiknek a cégvezetés határozottan ellenezte a kinevezését  – derül ki 444.hu oldalán megjelent elemzésből.

A két kinevezést a részvények mindössze 0,02 százalékát birtokló aktivista befektetési alap, az Engine No. 1 érte el. A csoport tavaly decemberben azért jött létre, hogy változást érjenek el a klímaváltozás következményeire fittyet hányó olajipari óriásnál.

Az Exxon értékéhez képest apró részesedésüket nagyon tudatosan megtervezett és profin kivitelezett kampánnyal ellensúlyozták, így alig fél év alatt alaposan fel tudták forgatni a vállalat működését.

Sikerükhöz hozzájárult, hogy az intézményi befektetők régóta elégedetlenek voltak azzal, ahogy a vállalat piaci riválisaihoz képest félvállról vette a klímaváltozást. Ráadásul május közepén a befolyásos részvényeseknek tanácsot adó elemzőcég arra jutott, az Exxon-nak igazából nincs kész terve az energiaátmenetre, és az üzleti tervükben egyszerűen nincs érdemben belekalkulálva a klímaváltozás ténye.

Az igazi fordulatot a világ legjelentősebb befektetőjének számító Blackrock átállása jelentette: a Blackrock az Engine No. 1 négy jelöltje közül hármat támogatott. Mint a szavazás után kiadott közleményükben írták, az Exxon az elmúlt 20 évben mindössze 10,4 milliárd dollárt fektetett alacsonyabb kibocsátást eredményező technológiákba, holott csak a 2020-as kiadásaik meghaladták a 20 milliárd dollárt.

Ugyanakkor a két új igazgatósági tag sem harcos klímaaktivista. Mindketten az olajipar felől érkeznek, érkezésük pedig csak az Exxon eddigi működése szempontjából számít komolyabb változásnak. A vállalat valamennyivel biztosan kevésbé lesz szennyező a jövőben, és várhatóan nőni fog a zöld- és társadalmi kérdéseket is figyelembe vevő befektetéseik aránya is. Az Engine No. 1 példája pedig lendületet adhat a hasonló elkötelezettségű aktivista befektetési alapoknak – mutat rá cikkében Horváth Bence.

Fotó: Adam Fagen/flickr.com/cc by
Neked ajánljuk
A fosszilis ipar gigantikus projektjei alááshatják a klímacélok megvalósítását Megszabadulunk az ellentmondásos pálmaolajtól, de ez az élelmiszerek további drágulását is magával hozza Indonézia betiltotta a pálmaolaj kivitelét Sokallják a 480 farkast Svédországban, 170-re akarják csökkenteni Nemcsak a hordozórakéták, de a kibocsátásuk is az eget veri
Tovább a forrásra: 444.hu
Vissza
Hírfolyam