2022. augusztus 20., István
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az Országgyűlés döntése nyomán az MNB törvényben rögzített céljai közé került a környezeti fenntarthatóság előmozdítása

Az első zöldmandátumot megszerző európai jegybankként a Magyar Nemzeti Bank folytatja eddigi erőfeszítéseit a hazai pénzügyi rendszer, s ennek révén a teljes gazdaság klímabarát pályára való átállítására. 

A Magyar Közlönyben kihirdették a Magyar Nemzeti Bankról (MNB) szóló törvény módosítását, amely a jegybank mandátumai között nevesíti a környezeti fenntarthatósággal kapcsolatos kormányzati politika támogatását. Emellett a módosítás arról is rendelkezik, hogy a jegybank bírságbevételei 6 százalékát jövő évtől működésének karbonsemlegesítésére használhatja fel.

A 2021. augusztus 2-án hatályba lépő módosítás jogalapot teremt arra, hogy az MNB tevékenységében elsődleges céljának – így az árstabilitás elérésének és fenntartásának – veszélyeztetése nélkül, egyre hangsúlyosabban kapjanak szerepet a környezetvédelmi és fenntarthatósági szempontok is.

Bár a világ jegybankjai egyre aktívabban fordulnak a környezeti fenntarthatóság kérdése felé, hazánkon kívül ma még alig találhatunk olyan államot, amely nemzeti jegybankjának ilyen egyértelmű felhatalmazást adna a klímavédelem, a „zöldgondolat” képviseletére a pénzügyi világban a gazdaság fenntartható fejlődésének szavatolása érdekében.

Az MNB 2019 februárjában meghirdetett Zöld Programja révén már eddig is egyre több eszközt alkalmazott a klímaváltozáshoz és más környezeti problémákhoz kapcsolódó kockázatok csökkentése, valamint a hazai zöldgazdaság finanszírozásának bővítése érdekében. A pénzügyi szektoroktól az MNB azt várja el – ehhez szakmai támogatásként nemrég ajánlást is kiadva, teljesítményüket pedig zöld pénzügyi jelentésben visszamérve –, hogy tegyék klímabarátabbá termékeiket, szolgáltatásaikat és belső működésüket.

Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László

A jegybank előbb a kedvezményes kamatozású/díjú zöld lakossági jelzáloghitelek elterjedéséért Zöld Tőkekövetelmény-kedvezmény Programot, majd ugyanilyen, a vállalati és önkormányzati hitelezést élénkítő kezdeményezést indított. Ezen kör 2021-ben további területeken, például a fenntartható agrárium, a zöldközlekedés vagy éppen az energiahatékonyság terén szélesíthető.

Az MNB emellett Nemzeti Fenntartható Tőkepiaci Stratégia megalkotásán is dolgozik az Európai Bizottság és az EBRD támogatásával, minisztériumi partnereivel és a BÉT-tel együttműködve.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: magyarhirlap.hu
Vissza
Hírfolyam