2021. szeptember 19., Vilhelmina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A svéd faipar nem látja problémásnak az erdők kitermelését – éppen ellenkezőleg!

A svédországi erdőgazdálkodók egyenesen a fakitermelés fokozásában látják a klímacélok eléréséhez vezető utat. 

Egy svéd fakitermelő iparhoz köthető friss tanulmány érvei szerint ha bizonyos alapanyagokat – leginkább a műanyagokat – fával helyettesítik, és a kivágott erdős területeket újratelepítik, akkor ez összességében kevesebb szén-dioxid-kibocsátással jár, mint ha érintetlenül hagynák az erdőket (és a szükséges termékeket műanyagból állítanák elő) – ismertette a Bloomberg összefoglalója alapján a G7.

Sőt, ennél is tovább mennek:

szerintük a fenntarthatónak nevezhető, tehát a kivágott fák helyett újakat ültető erdőgazdaságok – amilyenek többnyire Svédországban működnek– esetében nincs is értelme szén-dioxid-kibocsátásról beszélni.

Az amerikai lapnak Henrik Sjolund, a Holmen nevű svéd erdőgazdálkodási vállalat ügyvezetője azt magyarázta, hogy ha egy fát meghagyunk elöregedni, akkor az elpusztul, és az élete során megkötött szén-dioxidot visszajuttatja a légkörbe. A cégvezető véleménye szerint ezért az erdőállomány szintjének fenntartása mellett érdemes a lehető legtöbb fát kitermelni, és ahol lehet, kiváltani vele a betont, az acélt és a műanyagokat.

A Proctect the Forest (vagyis „Védd az Erdőt”) elnevezésű svédországi civil szervezet azonban kevésbé optimista. Az aktivisták szerint a kivágott fák helyébe telepített új növendékek jó darabig aligha köthetnek meg a kifejlett, nagyobb tömegű példányokhoz hasonló mennyiségű szén-dioxidot, és összességében a fakitermeléssel csökken az ökoszisztéma által megtartott szén mennyisége.

A fakitermelés mellett szóló nyakatekert érvek felbukkanását megmagyarázhatja, hogy február óta Frans Timmermans, az Európai Bizottság zöld átmenetért felelős alelnöke élesen bírálja az ország erdőgazdálkodását.

Neked ajánljuk
Egyre több cég ismeri fel a klímában rejlő kockázatokat, de még nem kalkulálják ezeket a szükséges alapossággal Német kutatóhajó indul a halban gazdag part menti áramlatok sorsának felderítésére Alakváltozáshoz vezet az állatoknál a klímaváltozás Fiatalok innovatív ötleteit várja a Red Bull Nem a csomagkiszállító robotok fogják fenntarthatóbbá tenni az internetes kereskedelmet
Tovább a forrásra: g7.hu
Vissza
Hírfolyam