2022. augusztus 11., Tiborc, Zsuzsanna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A svéd faipar nem látja problémásnak az erdők kitermelését – éppen ellenkezőleg!

A svédországi erdőgazdálkodók egyenesen a fakitermelés fokozásában látják a klímacélok eléréséhez vezető utat. 

Egy svéd fakitermelő iparhoz köthető friss tanulmány érvei szerint ha bizonyos alapanyagokat – leginkább a műanyagokat – fával helyettesítik, és a kivágott erdős területeket újratelepítik, akkor ez összességében kevesebb szén-dioxid-kibocsátással jár, mint ha érintetlenül hagynák az erdőket (és a szükséges termékeket műanyagból állítanák elő) – ismertette a Bloomberg összefoglalója alapján a G7.

Sőt, ennél is tovább mennek:

szerintük a fenntarthatónak nevezhető, tehát a kivágott fák helyett újakat ültető erdőgazdaságok – amilyenek többnyire Svédországban működnek– esetében nincs is értelme szén-dioxid-kibocsátásról beszélni.

Az amerikai lapnak Henrik Sjolund, a Holmen nevű svéd erdőgazdálkodási vállalat ügyvezetője azt magyarázta, hogy ha egy fát meghagyunk elöregedni, akkor az elpusztul, és az élete során megkötött szén-dioxidot visszajuttatja a légkörbe. A cégvezető véleménye szerint ezért az erdőállomány szintjének fenntartása mellett érdemes a lehető legtöbb fát kitermelni, és ahol lehet, kiváltani vele a betont, az acélt és a műanyagokat.

A Proctect the Forest (vagyis „Védd az Erdőt”) elnevezésű svédországi civil szervezet azonban kevésbé optimista. Az aktivisták szerint a kivágott fák helyébe telepített új növendékek jó darabig aligha köthetnek meg a kifejlett, nagyobb tömegű példányokhoz hasonló mennyiségű szén-dioxidot, és összességében a fakitermeléssel csökken az ökoszisztéma által megtartott szén mennyisége.

A fakitermelés mellett szóló nyakatekert érvek felbukkanását megmagyarázhatja, hogy február óta Frans Timmermans, az Európai Bizottság zöld átmenetért felelős alelnöke élesen bírálja az ország erdőgazdálkodását.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: g7.hu
Vissza
Hírfolyam