2022. augusztus 11., Tiborc, Zsuzsanna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Iparági összefogásban épül polisztirol-újrahasznosító üzem Hollandiában

Egy új holland üzem újrahasznosítja az expandált polisztirol (EPS) bontási hulladékot, annak adalékanyagát is kezeli, és értékes nyersanyagokat nyer vissza.

A hollandiai Terneuzenben található PolyStyreneLoop újrahasznosító üzem a tervek szerint június 16-án nyitja meg kapuit. A vállalat közleménye szerint az üzem léte bizonyítja az EPS-hulladék újrahasznosítására szolgáló nagymértékű, zárt körfolyamatú megoldás műszaki és gazdasági megvalósíthatóságát.

A PolyStyreneLoop létesítmény az EPS hőszigeteléseket a CreaSolv®-technológián alapuló fizikai újrahasznosítási eljárással fogja újrahasznosítani.

Ez a technológia a Hollandiából, Németországból és más országokból származó habosított polisztirol (EPS) bontási hulladékot (épület- és építőipari szigetelésből) új, kiváló minőségű nyersanyaggá alakítja.

A terneuzeni üzem évente 3300 tonna építési polisztirolhab bontási hulladékának újrahasznosítására lesz képes, igazolva egy olyan új újrahasznosítási folyamat műszaki, gazdasági és környezetvédelmi életképességét, amelyben a HBCD-t tartalmazó polisztirolhabok teljes mértékben integrálhatók a körforgásos gazdaságba, ahelyett, hogy az újrafelhasználásból kiesnének. 

Mindenféle szennyeződést, mint például a cementet vagy más építési maradékot, valamint a HBCD adalékanyagot biztonságosan eltávolítják, és értékes brómot nyernek vissza.

„Ráadásul mindezt nagyjából ugyanolyan energiabefektetéssel tudjuk megtenni, mint amilyen a mechanikai újrahasznosítás, továbbá az általunk felhasznált energia kizárólag szélerőművekből származik” – hangsúlyozta az üzem társigazgatója, Jan Noordegraaf.

Nem állnának meg egynél

„Ennek az üzemnek az a célja, hogy előkészítse az utat hasonló EPS-újrahasznosító üzemek építéséhez Európa többi részén" – mondta Lein Tange, a PolyStyreneLoop társigazgatója. 

Az Európai Unió LIFE programjának támogatásából részesülő üzem jogi felépítése is egyedülálló. A létesítményt a PolyStyreneLoop szövetkezet építette, egy holland nonprofit szervezet, amelynek tagja a teljes polisztirolhab-értéklánc több mint 70 iparági képviselője.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: businesswire.com
Vissza
Hírfolyam