2022. augusztus 19., Huba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A magyarok jelentős része nem tudja, miben áll a körforgásos gazdaság

A magyar lakosság 51 százaléka még nem is hallotta a körforgásos gazdaság kifejezést, további 34 százaléka pedig hallotta ugyan, de nem ismeri a mögötte lévő elgondolást – derült ki a G7-nek a Reacty Digital piackutatóval együttműködésben készített reprezentatív felméréséből.

Annak ellenére, hogy a körforgásos gazdaság fogalma csak nemrégiben vált a vállalati és a kormányzati kommunikáció fontos elemévé, „a lakosság 15 százaléka úgy érzi, tisztában van a körforgásos gazdaság jelentésével, további 34 százaléka pedig már legalább hallotta a kifejezést” – írja a felmérés eredményeiről Torontáli Zoltán elemzése.

A lakosság fejében a körforgás egyelőre nagyrészt az újrahasznosítással egyenlő, holott ennél sokkal többről van szó:

a gazdasági folyamatok és termékek körültekintő megtervezéséről, amelynek köszönhetően azokból – a hosszabb időre kitolt – felhasználás végén lehetőség szerint nem hulladék, hanem nyersanyag képződik.

A szervizelés a körforgásos modell egyik kulcseleme, ezért a felmérés a javítási hajlandóságot is vizsgálta. Az eredmények alapján a válaszadók majdnem fele (45%) egészen nyitott a javításra, a negyede (26%) bizonytalan, és valamivel több mint a negyede (29%) inkább nem vesződne ezzel. Vagyis – a költségek függvényében – a magyarok nyitottak a szervizelésre.

Egy hipotetikus, kizárólag újrahasznosított berendezés megvásárlásával kapcsolatban is erősen árérzékenyek voltak a válaszadók.

A körforgásos modell fontos felvetése, hogy érdemes megpróbálni nem terméket eladni, hanem szolgáltatást (mosógép helyett mosási lehetőséget). A tulajdonjog megtartása ugyanis érdekeltté teszi a gyártót a tartós, jól javítható és újrahasznosítható gépek tervezésében. A magyar lakosság szemében erősen megosztónak bizonyult egy ilyen modell: a felmérésben példaként szereplő, mosásra vonatkozó szolgáltatást a válaszadók 39 százaléka biztosan nem választaná a mosógép megvásárlása helyett, 37 százalékuk ugyanakkor nyitott lenne rá.

A felmérés összességében a G7-en megjelent elemzés szerint azt támasztja alá, hogy hazánkban „a körforgásos modell felé való elmozdulás érdemben csak akkor lehetséges, ha a háztartások racionális gazdasági ösztönzésnek is tartják a lépést, ezt a szempontot a környezetvédelmi megfontolások Magyarországon egyelőre aligha tudják felülírni.”

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: g7.hu
Vissza
Hírfolyam