2022. január 18., Piroska
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Idén már június 8-ára elfogyasztottuk az egy évre szóló fenntartható erőforrásainkat

Ha a bolygón mindenki úgy élne, mint a hazai háztartások, akkor kevesebb mint fél év alatt elfogynának a Föld egy évre szánt erőforrásai – figyelmeztet a Magyar Nemzeti Bank. 

A Global Footprint Network (Globális Ökolábnyom Hálózat) minden évben kiszámolja, hogy mennyi az emberek átlagfogyasztása és a Föld átlagos eltartóképessége, valamint megállapítja a globális túlfogyasztás napját, amikor a fenntarthatóság szempontjából számított, egy évre elegendő erőforrások már elfogynak – derül ki az MNB közleményéből.

A magyar átlagfogyasztással számolva ez a dátum idén június 8-án jönne el. Vagyis, ha mindenki olyan életmódot folytatna, mint egy átlagos magyar háztartás, akkor kevesebb mint 6 hónap alatt elfogynának az egy évre szánt erőforrások.

Más szóval jelenleg több mint 2 Földre – pontosan 2,3 Földre – lenne szükség a magyar lakosság életmódjának fenntartásához.

Egy országban az átlagos ökológiai lábnyom alakulása a vállalatok, háztartások és a szabályozók közös felelőssége. Az egyének, családok saját életmódjuk és háztartásuk lábnyomának alakításával tehetnek sokat gyermekeik jövőjéért, a közösségért és a Földért.

Az MNB a gazdaság fenntartható fordulatának elősegítése mellett a hazai lakosságot célzó pénzügyi ismeretterjesztésben és a tudatos fogyasztói szemléletformálásban is aktív szerepet vállal. Ezért indították útjára tavaly év végén a Családi Zöld Pénzügyek programot, amely arra hívja fel a figyelmet, hogy a pénzügyek tudatos kezelése a környezet szolgálatába is állítható.

Az intézmény honlapján található ökológiai lábnyom kalkulátor segítségével most bárki percek alatt megtudhatja, mekkora az egyéni lábnyoma, valamint számtalan gyakorlati tanácsot kaphat annak csökkentésére és egyben kiadásai mérséklésére.

Neked ajánljuk
Új utak nyílhatnak a szén-dioxid gazdasági hasznosítására A klímaváltozás kockázatait a tőkepiacok döntő többsége még nem árazta be Nem csak a vállalatok működésében, az irodai terekben is hódít a zöld Ha drámai kérdésekről van szó, a színház eszközei segíthetik a megértést Matolcsy György: A központi bankokat be kell vonni a klímaváltozás elleni háborúba
Tovább a forrásra: mnb.hu
Vissza
Hírfolyam