2022. augusztus 13., Ipoly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Zöldülnek a magyarországi közbeszerzések

A Közbeszerzési Hatóság önként vállalt feladatként számos eszközzel, kezdeményezéssel már eddig is elősegítette a közbeszerzési piac szereplőinek szemléletformálását a fenntarthatósági szempontok érvényesülése érdekében. Idén, új szintre lépve, a szervezet életre hívta a Fenntartható Magyarországért programot.

A közszféra a beszerzési piacon ma Európában az egyik legnagyobb fogyasztónak számít. Egyértelmű tehát, hogy az ajánlatkérők bármilyen magatartást tanúsítanak is, az komoly hatást gyakorol a piacra: ha közbeszerzési eljárásaikba fenntartható szempontokat építenek be, azzal példát mutathatnak a fogyasztóknak, és befolyásolhatják a piacot – mutatott rá a Világgazdaság.

A Közbeszerzési Hatóság kiemelt célja, hogy szemléletformálással és tudásmegosztással segítse az ajánlatkérőket és az ajánlattevőket.

Ennek érdekében a hatóság a rendszeresen tart konferenciákat, képzéseket, valamint létrehozott egy saját fenntarthatósági weboldalt is, melynek segítségével tematikusan érhetők el a zöld-, szociális és innovatív közbeszerzésekre vonatkozó információk. Emellett a hatóság 2018-ban megalapította a Közbeszerzési Nívódíjat és a Közbeszerzési Kiválósági Díjat, amelyek révén a fenntarthatósági szempontokra hangsúlyt fektető, színvonalas közbeszerzési eljárások és pályaművek a szakmai figyelem középpontjába kerülhetnek.

Frissen átadott autóút Fotó: MTI/Filep István

Munkacsoport és Zöld kódex

A hatóság 2021 áprilisában elindította a Fenntartható Magyarországért programot, amely eddigi kezdeményezések és eszközök mellett új elemként tartalmazza a fenntarthatósági munkacsoport megalapítását, valamint a közbeszerzési Zöld kódex létrehozását. A munkacsoportban a legnagyobb hazai ajánlatkérők, valamint a hatósággal a fenntarthatóság területén együttműködő szervezetek képviselői vesznek részt.

A rendszeresen ülésező testület célja a tudásmegosztás, a jó gyakorlatok megismertetése és a gyakorlati alkalmazás elősegítése.

A program keretében a hatóság a munkacsoport támogatásával közbeszerzési Zöld kódexet dolgoz ki, amelynek célja, hogy összefoglalja a fenntartható közbeszerzésekkel kapcsolatos legfontosabb irányelveket, és ösztönözze a fenntartható közbeszerzések hazai alkalmazását.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: vg.hu
Vissza
Hírfolyam