2022. július 6., Csaba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A hulladék kezelése nem bosszantó feladat, hanem lehetőség

Az élelmiszer-pazarlás ellen küzdő ökovállalkozók új típusa a máskülönben hulladéklerakókba kerülő élelmiszerekből hoz létre új termékeket.

Az élelmiszer-pazarlás hallatán sokan a maradékokra gondolnak, pedig a pazarlás jelentős része még azelőtt megtörténik, hogy az étel a fogyasztóhoz kerülne.
Olyan élelmiszerekről van szó, amelyeket a minőség-ellenőrzés során visszautasítottak, vagy azért lesz belőlük hulladék, mert túl közel van (vagy már lejárt) a fogyaszthatósági idejük.

A szingapúri Travin Singh, a sörfőző cégként indult, de mára élelmiszer-technológiai vállalattá fejlődött CRUST Group alapítója és vezérigazgatója arra keresi a megoldást, hogyan lehetne a feleslegessé és kidobásra ítélt hatalmas élelmiszerfelesleget mégiscsak felhasználni valahogyan.

A CRUST kezdetben egy helyi pékség felesleges bagettjeiből készített sört: így jött létre a Beerguette.

Nem a kenyér az egyetlen melléktermék, amelyet a cég felhasznál. A vállalat rizst, teát, kávét, gyümölcsöket és zöldségeket is feldolgoz. A japán piacokat a felesleges rizsből és kenyérből készülő sörrel próbálják meghódítani, illetve üdítőket is készítenek.

Forrás: CNA Insider/youtube.com

„Ki akarjuk terjeszteni portfóliónkat az élelmiszeripari oldalra, és végül a csomagolásra is. Sokkal többet akarunk tenni, de csak lépésről lépésre. Nagyon ragaszkodunk ahhoz, hogy bebizonyítsuk, vannak jobb módszerek is a dolgok elvégzésére" – vallja Singh.

Az élelmiszer-pazarlás nem csak az elpazarolt erőforrások és a gyártás során feleslegesen kibocsátott szén-dioxid miatt káros. A lerakókban bomló szerves hulladékból metán keletkezik, ami tovább fokozza az üvegházhatást. A szingapúri üzletember elkötelezett: reméli, hogy vállalkozásával legalább 1 százalékkal hozzá tud járulni a globális élelmiszer-hulladék mennyiségének csökkentéséhez.

Neked ajánljuk
Fenntartható Gasztronómia Díjat alapított a METRO A környezetbarát irodák bérlőit elsősorban a rezsimegtakarítás foglalkoztatja A Tisza-tavi PET Kupa indulói idén is felvették a harcot a szeméttel Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam