2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A nyomtatható és újrahasznosítható telefonok vethetnek véget a nyersanyagpazarlásnak

Az újabb és újabb modellek megjelenésével működő telefonok tömegei végzik a fiókok mélyén, és velük együtt értékes nyersanyagok tűnnek el a süllyesztőben. A mobiltelefonok új generációjával azonban vége lehet ennek a pazarlásnak.

Egy átlagos okostelefon működéséhez apró alkotórészek milliói szükségesek. A fejlesztők eddig csak a technikai vívmányok elérésére törekedtek, a jövőbe mutató multifunkcionalitás felülírta a fenntarthatóságot – mutatott rá az Euronews.

Csakhogy a hardverhez kapcsolódó réz, alumínium és acél alkatrészek gyártási igénye lassan meghaladja a forrásokat.

A Duke Egyetem tudósai egy teljesen működőképes, három szénfestékből álló tranzisztort hoztak létre, amely könnyen nyomtatható 3D-technológiával. A cél, hogy felváltsák az eszközök milliárdjaiban használt és fenntarthatatlan szilíciumos chipeket.

Az újrafeldolgozható tranzisztortechnológia létrehozását a „fából készült szigetelő dielektromos festék”, az úgynevezett nanocellulóz fejlesztése vezette be. Amikor az új eszköz elhasználódik, a fa alkatrészei miatt egyszerűen újrahasznosítható, ugyanígy a papír, amire nyomtatták az áramkört.

A lassan formálódó technológiák mellett a fogyasztói tudatosság, a régi telefonok leadása és újrahasznosítása segítheti elő a fenntartható fordulatot Fotó: dave patten/flickr.com/cc by
Neked ajánljuk
Az ABB új formába hozná a kereskedelmet és az óceáni műanyagot Élet a műanyag evőeszközökön túl Magyar cég fejlesztése hozhat áttörést a bioműanyagok világában Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Tovább a forrásra: euronews.com
Vissza
Hírfolyam