2022. július 6., Csaba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egy nemzeti park egy egész város levegőjének védelmezője is lehet

Madridban a legmagasabb a nitrogén-dioxid számlájára írható korai halálozások száma. Ám a távolban magasodó sziklaóriás, a 2013 óta különösen védett területnek számító Sierra de Guadarrama-hegység és környéke nemcsak az ide látogatókat varázsolja el, de a spanyol főváros legfőbb fegyvere is a légszennyezés ellen.

Az ilyen nemzeti parkok a víz, a levegő és a talaj zéró szennyezését célzó európai cselekvési terv részei, egyben a biológiai sokféleségre vonatkozó 2030-as stratégia kulcsfontosságú elemei – derül ki az Euronews összeállításából.

Az Ibériai-félsziget közepén elterülő park erdőivel és 340 négyzetkilométer védett földterületével kiváló szűrő Madrid számára.

„Egy komplett zöld folyosó, amely a hegyek levegőjét hozza el Madridba. Egy szénnyelő” – húzza alá Pablo San Juan Benito, a Sierra Guadamarra Nemzeti Park társigazgatója. Emellett a város kiváló minőségű ivóvizét is biztosítja – amíg a madridiak vigyáznak rá.

A szakember hangsúlyozza: „Mióta egyáltalán léteznek nemzeti parkok – a legelsők ugye a 19. században az Egyesült Államokban jöttek létre –, nemcsak a megőrzés a cél, hanem a tudatosság növelése is. A természet és más környezeti értékek megóvása mellett a szennyezés visszaszorítása és a hulladék ártalmatlanítása.”

Madrid és az oltalmazó hegyek Fotó: LBM1948/Wikimedia Commons/CC BY
Neked ajánljuk
Szén-dioxid szállítására alkalmas hajót épít a Mitsubishi A környezetbarát irodák bérlőit elsősorban a rezsimegtakarítás foglalkoztatja Új termékekkel bővíti környezettudatos kollekcióját a Lidl Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: euronews.com
Vissza
Hírfolyam