2022. július 1., Annamária, Tihamér
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ismerik és támogatják a klímacélokat a magyar vállalatok

Az unió ambiciózus kibocsátáscsökkentési céljainak elérésében kulcsszerepük lesz a vállalatoknak, így a tagországok szakpolitikai érdeke megismerni a területükön működő gazdasági társaságok éghajlatvédelemmel összefüggő törekvéseit. A Századvég egy 2020-as kutatás keretében mérte föl a magyar vállalatok viszonyulását a kérdéshez, és karbonsemlegességgel kapcsolatos terveiket.

Az Európai Unió vezetése 2019-ben fogadta el új, Tiszta energia minden európainak című szabályozási csomagját. Magyarország a Nemzeti Energia- és Klímatervében kitűzött célja alapján 2030-ig legalább 40 százalékkal fogja csökkenteni üvegházhatásúgáz-kibocsátását. Az Országgyűlés 2020-ban törvénybe iktatta, hogy hazánknak 2050-re karbonsemlegessé kell válnia – emlékeztet az Origo.

Az ambiciózus célkitűzések elérésének elengedhetetlenül fontos feltétele a vállalatok energiahatékonyságának növekedése, valamint a termelési folyamatok dekarbonizációja.

Az unió emissziókereskedelmi rendszere alá tartozó nagykibocsátókat, illetve a kisebb szén-dioxid-lábnyommal rendelkező vállalatokat egyaránt vizsgáló felmérés alapján a megkérdezett cégek pozitívan viszonyulnak az állami klímavédelmi irányelvekhez. Többségük, különösen a nagyobb árbevételű, több főt foglalkoztató és több energiát használó vállalatok pontosan ismerték is ezeket.

A nagyobb kibocsátású cégek nagyobb arányban foglalkoztak már – beruházásaik, fejlesztéseik és beszerzéseik végrehajtása és tervezése során – a klímavédelmi célokat érintő témákkal (karbonsemlegesség, energiahatékonyság, megújuló erőforrások), mint a kisebb szereplők. A társaságok ugyanakkor a saját maguktól 2030-ig elvárt klímavédelmi célszámok teljesítése tekintetében nem voltak ambiciózusabbak az irányelvekben meghatározottaknál.

A százhalombattai olajfinomító a MOL napelemparkjával Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Hogyan zöldülnének?

A válaszadók több mint 60 százaléka a termelési folyamatok vagy a teljes működés átalakításában látta a megoldást.

A végzett és tervezett klímavédelmi célú fejlesztések terén a „nagykibocsátó” cégek aktívabbak voltak az elmúlt években, és a jövőben is főleg ők terveznek környezetvédelmi beruházásokat végrehajtani. 

A vállalatok a saját szemszögükből a legfontosabb eszköznek a klímavédelmi célok elérése szempontjából a megújuló energiaforrások használatát tartották. Az energiahatékonyság javítását a „nagykibocsátók” elsősorban a termelési folyamatok fejlesztésén, a „kiskibocsátók” az épületek korszerűsítésén keresztül valósítanák meg.

Neked ajánljuk
Fenntartható Gasztronómia Díjat alapított a METRO A környezetbarát irodák bérlőit elsősorban a rezsimegtakarítás foglalkoztatja A háború felgyorsíthatja a zöldfordulatot Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam