2022. július 1., Annamária, Tihamér
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A fontos gazdasági szerepet betöltő magyar építőipar is elindul a zöldülés útján

A győri Széchenyi István Egyetemen megalakult Greenology Zöldinnovációs Fenntarthatósági Tudásközpont célja, hogy segítse az építő- és építésipart a zöld, innovatív és fenntartható átállásban.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a szakmai konferenciával egybekötött megnyitón kiemelte: az építésgazdaság a magyar GDP 6-7 százalékát adja. Kitért arra is, hogy a koronavírus-járványt követően a felívelés időszakát a kormány arra használja, hogy egy egyszerűsített szabályozási környezetben ösztönözze a hazai hozzáadott érték részarányának növelését, valamint a minőségi és fenntartható épített környezethez vezető innovációkat, amelyek által megerősödik a hazai építő- és építésipar.

Ezt segíti elő a Greenology Zöldinnovációs Fenntarthatósági Tudásközpont, amelynek a győri egyetem megfelelő környezetet kínál, a minisztérium pedig anyagi forrással támogatja a munkáját.

Boros Anita, a tudásközpont vezetője elmondta, hogy a központ első kutatásában – amelyben közel negyven kutató vesz részt – felmérik hazai és nemzetközi szinten is azokat az építőipari újításokat, amelyek integrálhatók lehetnek a hazai építőiparba.

A kutatásban zöld átépítésekkel és felújításokkal, a készházak energiahatékony megoldásaival, innovatív építési alapanyagokkal és technológiai megoldásokkal, valamint építési és bontási alapanyagok újrahasznosításával foglalkoznak. Kiemelte, a központ célja az, hogy megszólítsa, közös gondolkodásra ösztönözze az ágazat szereplőit, és összekapcsolja az egyetemi, tudományos és vállalati tudást a gazdaság fejlesztése érdekében.

A szakmai konferencián megalakult a Zöld Építésgazdasági Innovációs Piactér is, amelynek az a célja, hogy összekapcsolja az innovációban részt vevő és érdekelt kis- és közepes vállalkozásokat a nagyvállalatokkal és az oktatási intézményekkel, hogy az elgondolásokból valódi innováció jöhessen létre.

Neked ajánljuk
Szén-dioxid szállítására alkalmas hajót épít a Mitsubishi A környezetbarát irodák bérlőit elsősorban a rezsimegtakarítás foglalkoztatja A siker titka vidéken, 17. rész - Matyódesing (videó) Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: mandiner.hu
Vissza
Hírfolyam